Pētnieki atklāj visas pasaules atkritumu «caurumu»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Neapdzīvotā Klusā okeāna sala Hendersona ir pasaules visblīvāk ar plastmasas atkritumiem piesārņotā vieta. Pētījums liecina, ka tās pludmalēs ir 37,7 miljoni atkritumu vienību.

Sala atrodas tuvu okeāna straumei, tāpēc liela daļa atkritumu tajā nonāk no kuģiem un Dienvidamerikas, raksta BBC.

Austrālijas un Apvienotās Karalistes pētnieki atklāj, ka katrā salas kvadrātmetrā ir 671 atkritumu vienība, kopā veidojot 17 tonnas.

«Daudzi uz Hendersonas salas esošie atkritumi ir tā dēvētās vienreizējas lietošanas preces,» atklāj doktore Dženifera Leiversa no Tasmānijas Universitātes.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences» («Nacionālās Zinātņu akadēmijas rakstu krājums»), aprakstīts fenomens, kā nomaļas salas kļūst par visas pasaules atkritumu «caurumiem».

Foto: EPA/ScanPix

Uz salas atrodami, piemēram, makšķerēšanas piederumi, zobu birstes, šķiltavas un skuvekļi. «Sauszemes krabji ierīko sev mājas pudeļu korķos, trauciņos un burciņās,» atklāj Leiversa. «Sākumā tas izskatās piemīlīgi, taču tas nepavisam tā nav. Šī plastmasa ir veca, asa, viegli plīstoša un toksiska.» Tāpat uz salas lielā vairumā ir dažādu krāsu, formas un izmēru ķiveres.

Foto: AP/ScanPix

Hendersonas sala ir UNESCO sarakstā tās koraļļu atola dēļ ar relatīvi unikālo ekosistēmu, kas izceļas ar 10 augu un četrām putnu sugām.

Salas stāvoklis izgaismo plastmasas atkritumu ietekmi uz dabu globālā līmenī, saka Leiversa, piebilstot, ka plastmasa ir okeāniem ir postoša, jo viegli peld un ir izturīga.

Pētnieki cer, ka cilvēki «pārdomās savas attiecības ar plastmasu», jo dabas piesārņojuma samazināšana ir visu pasaules valstu un to iedzīvotāju kopīgā atbildība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu