VAAD graudaugu sējumos pirmo reizi konstatējuši labības vairogblakti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) eksperti Latvijas graudaugu sējumos pirmo reizi konstatējuši labības vairogblakti, kas līdz šim Latvijā nebija atklāta, liecina VAAD veiktie ziemas kviešu apsekojumu rezultāti.

VAAD inspektori visā Latvijā šobrīd pastiprināti pievērš uzmanību šī kaitēkļa monitoringam ziemas kviešu sējumos un konstatējuši labības vairogblakts bojātus graudus, kas apstiprina kaitēkļa klātbūtni Latvijas graudaugu sējumos.

Labības vairogblakti uzskata par nozīmīgu kaitēkli Kazahstānā, Turcijā, Krievijā, Ukrainā, Balkānu, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstī, taču Latvijā tā līdz šim nebija konstatēta.

VAAD norāda, ka šis kaitēklis ir bīstams, jo bojā graudaugus visā to veģetācijas periodā. Visvairāk no labības vairogblakts cieš ziemas un vasaras kvieši, taču var tikt bojāti arī mieži, auzas un kukurūza. Kaitēklis sastopams arī viendīgļlapju nezālēs un savvaļas graudzālēs. Labības vairogblakts var radīt vairāku veidu bojājumus, tostarp samazināt augu sāndzinumu skaitu, kas var novest pie atsevišķi augu bojāejas, kā arī samazināt produktīvo stiebru skaitu. Tāpat kaitēklis var samazināt grauda pārtikas kvalitātes vērtību un sēklas kvalitāti.

Dienests lūdz agronomus un lauksaimniekus, šādu kaitēkli konstatējot uz lauka, par to informēt tuvāko VAAD reģionālo nodaļu.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu