Maija beigās Latvijā sāks apzināt ES nozīmes īpaši aizsargājamo biotopu izplatību un kvalitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrick Pleul / DPA

Lai iegūtu detalizētu un pilnīgu informāciju par esošajām dabas vērtībām Latvijā, šogad maija beigās Latvijas teritorijā plānots sākt Eiropas Savienības (ES) nozīmes īpaši aizsargājamo biotopu izplatības un kvalitātes apzināšanu jeb dabas skaitīšanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Dabas skaitīšana ir Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) īstenots projekts, kuru līdzfinansē ES Kohēzijas fonds un kurš ilgst līdz 2020. gada novembrim. Biotopu izplatību un kvalitāti plānots apzināt līdz 2019. gada 31.decembrim.

Saskaņā ar atklāta konkursa par ES nozīmes aizsargājamo biotopu inventarizāciju Latvijā rezultātiem, biotopu kartēšanu veiks apvienība "SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment un Latvijas Dabas fonds. Dabas skaitīšanā trīs gadu garumā strādās gandrīz 200 eksperti, kas pētīs Latvijas teritoriju un DAP informēs par biotopu izplatību un kvalitāti.

Dabas skaitīšanu iecerēts veikt Latvijas teritorijā gan valsts, gan privātajās zemēs. Visiem ekspertiem, dodoties dabā, līdzi jābūt DAP izdotām noteikta parauga eksperta apliecībām, kas jāuzrāda zemes īpašniekam pēc to lūguma. Apliecībā būs iekļauts arī DAP kontakttālrunis, kur nepieciešamības gadījumā iegūt papildu informāciju.

Eksperti dabā apsekos teritoriju, aizpildot apsekojama anketu un kartē iezīmējot konstatētā biotopa robežu. Katram ekspertam apsekojama laikā līdzi jābūt globālās pozicionēšanas sistēmai (GPS), kas fiksē arī eksperta pārvietošanās maršrutu. Teritorijas plānots apsekot pēc vienotas metodikas. Ekspertiem nebūs nepieciešams izvērtēt dabas vērtību esamību, piemēram, intensīvi apsaimniekotās lauksaimniecības zemēs, apdzīvotās vietās, izņemot konkrētas teritorijas, kas noteiktas kā obligāti apsekojamas, piemēram, kāpu zona pilsētā un teritorijās, kurās pēdējo trīs gadu laikā jau ir veikti izpētes darbi un izsniegti saskaņojumi un atļaujas dažādu darbību veikšanai, kā piemēram, karjeri, kūdras ieguves platības un citas vietas.

Pašvaldībām un zemju īpašniekiem uz to deklarētajām adresēm katru gadu pirms lauku darbu sezonas tiks izsūtītas informatīvas vēstules, lai informētu par ekspertu apmeklējumu un eksperta atpazīšanas zīmēm. Vēstules tiks izsūtītas tiem īpašniekiem, kuru īpašumos obligāti paredzēta eksperta vizīte. Ja teritorijas apsekojuma laikā tiks atrasts ES nozīmes biotops, zemes īpašnieks par to tiks rakstiski informēts.

Informāciju par savā īpašumā esošajām dabas vērtībām zemes īpašnieks varēs iegūt arī dabas datu pārvaldības sistēmā «Ozols» un Lauku atbalsta dienesta lauku informācijas sistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu