Šogad iedzīvotāji reģistrējuši teju 3000 tauriņu novērojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības sadarbības programmā «Dabas dati» iedzīvotāji šogad reģistrējuši teju 3000 tauriņu novērojumus.

Programmas apkopotie dati liecina, ka līdz šī mēneša sākumam 50 un vairāk tauriņu sugas ir novērotas 64 Latvijas novados. Aizsāktā novērojumu projekta mērķis ir panākt, lai līdz 2018.gadam šis novēroto tauriņu sugu skaita slieksnis tiktu pārsniegts visos Latvijas novados.

Lai paātrinātu mērķa sasniegšanu, no 19.jūnija līdz 25.jūnijam tiek rīkots «Tauriņu vērošanas izaicinājums», kura laikā interesenti var sacensties par vislielāko reģistrēto novērojumu skaitu. Pērnā gada pasākumā rekords bija 43 novērotas tauriņu sugas Amatas novadā.

Lai novērojums tiktu ieskaitīts, tas jāreģistrē portālā «Dabasdati.lv» un tam jāpievieno fotoattēls vai detalizēts novērojuma apraksts, lai būtu iespējams noteikt novērojuma pareizību. Izaicinājuma dalībnieki var reģistrēt visas tauriņu attīstības stadijas - arī olas, kāpurus un kūniņas.

Rezultāti tiks apkopoti divās galvenajās kategorijās - visvairāk redzētās sugas viena novada teritorijā un visvairāk redzētās sugas visos novados kopā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu