Ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpies līdz 8,1 punktam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Pirmdien Latvijā ultravioletā (UV) radiācija sasniegusi līdz šim lielāko intensitāti šajā gadā - UV indekss Rucavā pakāpies līdz 8,1 punktam, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējais augstākais rādījums bija 8,0 punkti piektdien, 16.jūnijā, bet tas tika sasniegts īslaicīgi, saulei uzspīdot starp mākoņiem. Pirmdien Rucavā ir skaidras debesis, tādēļ kopējais UV starojums ir daudz lielāks nekā piektdien.

Rucavā atrodas vienīgā valsts novērojumu stacija, kur veic UV radiācijas mērījumus.

Intensīvs ultravioletais starojums šajās dienās ir gan tādēļ, ka laikā ap saulgriežiem saule debesīs pakāpjas visaugstāk, gan tādēļ, ka sarucis ozona daudzums stratosfērā.

Tuvākajās dienās ozona slānis virs Latvijas kļūs biezāks, līdz ar to kopējā UV radiācija nedaudz saruks, bet saulainā laikā dienas vidū tā joprojām būs augsta.

Laikā no plkst.11 līdz 16 nav vēlams ilgstoši atrasties saulē; sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu. Ieteicams valkāt galvassegu un saulesbrilles.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Pērnā gada 22.jūnijā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā sasniedza augstāko atzīmi kopš novērojuma sākuma - 8,4 punktus.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Uz augšu