Fukušimas AES apsaimniekotājs novadīs radioaktīvo ūdeni Klusajā okeānā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas Fukušimas atomelektrostacijas (AES) apsaimniekošanas uzņēmums «Tokyo Electric Power Co» (TEPCO) novadīs radioaktīvo ūdeni Klusajā okeānā, piektdien ziņo Japānas mediji.

2011.gada martā Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas AES pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, un tādēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas AES sprādziena 1986.gadā.

Kopš avārijas TEPCO dzesējusi reaktorus ar ūdeni, kas pēc tam izlaists caur ūdens attīrīšanas sistēmu. Uzņēmuma amatpersonas apgalvo, ka sistēma spēj attīrīt ūdeni no 62 dažādiem radioaktīvo materiālu tipiem, izņemot radioaktīvo tritiju.

Rezultātā uzkrājies liels daudzums ar tritiju saindēta ūdens, kas kavē Fukušimas AES demontāžas procesu. TEPCO publiskotā informācija liecina, ka 580 cisternās glabājas aptuveni 777 000 tonnas radioaktīvā ūdens.

Lai risinātu šo problēmu, Japānas Kodoluzraudzības komisijas priekšsēdētājs Suniči Tanaka aicināja novadīt uzkrāto ūdeni okeānā.

Tiek uzskatīts, ka radioaktīvais tritijs mazās devās nerada lielus riskus, taču vietējie iedzīvotāji, sevišķi zvejnieki, ir nobažījušies par šādu soli un norāda, ka TEPCO nav izskaidrojis situāciju sabiedrībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu