Novērota reta dabas parādība – zaļais stars

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vilnis Skuja

Brīvdienās virs jūras saulrietā bija vērojama reta, skaista dabas parādība, tā dēvētais zaļais stars. Brīnumaino parādību, kas vasarā redzama apmēram piecas reizes, 14. un 15. jūlija vakarā Jūrmalā un jūras piekrastē Slīteres Nacionālajā parkā novēroja Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks un zoologs Vilnis Skuja.

Lai gan zaļo staru iespējams saskatīt arī tālumā aiz koku galotnēm, vislabāk to vērot pie jūras, kur ir līdzens horizonts. Kas īsti ir zaļā līnija, kas apvij jūrā krītošo sauli? «Zemes atmosfēra lauž saules gaismu, darbojoties kā vāja prizma. Skolā daudzi ir piedalījušies eksperimentā, kura rezultātā rodas varavīksnes krāsas.

Saules diska augšējā maliņa ir kā varavīksnes josla.

Ņemot vērā, ka saules disks ir spožs, mēs varavīksni nevaram redzēt līdz pēdējam brīdim,» stāsta Ilgonis Vilks.

Izrādās, ka gar Saules diska malu ir arī zila un violeta krāsa. Ja ļoti sasprindzinās, arī to var mazliet redzēt. «Zilo krāsu atmosfēra visvairāk izkliedē, tāpēc debesis ir zilas.» Toties zaļā krāsa izlaužas cauri.

Dabas parādība ir reta, jo, lai to ieraudzītu, vajadzīgs ļoti dzidrs gaiss, bet pārsvarā tas ir putekļains un virmo, stāsta astronoms. «Cītīgs saulrieta vērotājs, kurš katru vakaru iet pie jūras, zaļo staru vasarā var ieraudzīt kādas piecas reizes. Ja stars ir tikai dzeltenzaļš, to nepamana, jo ir jāzina, ko gribi ieraudzīt. «Nozīme ir gaisa un ūdens temperatūrai – labāks efekts ir, ja gaiss ir silts, ūdens auksts vai otrādi. Vilks piemetina, ka ir ticējums:

zaļais stars nes laimi.

No kurienes radies ticējums, viņš nezina, bet labprāt tam tic.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu