Zeme kļūst par «plastmasas planētu»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV zinātnieki aprēķinājuši, ka pēdējo 65 gadu laikā visa pasaulē saražoti apmēram 8,3 miljardi tonnu plastmasas, vēsta raidorganizācija BBC. Vairāk nekā 70% no šā daudzuma šobrīd ir atkritumi.

«Mēs strauji kļūstam par «plastmasas planētu». Ja negribam dzīvot tādā pasaulē, tad jāpārdomā, kā izmantojam dažādus materiālus, īpaši plastmasu,» norāda Kalifornijas Universitātes industriālais ekologs Rolands Grejers.

Akadēmiskajā žurnālā «Science Advances» publicēts viņa pētījums par plastmasu, kurā pirmoreiz ticami novērtēts, cik daudz plastmasas jebkad ticis saražots un kur tā nonāk pēc lietošanas.

Plastmasas ražošana sākās salīdzinoši nesen – pirms apmēram 65 gadiem. Pa šo laiku saražoti 8,3 miljardi tonnu dabai nedraudzīgā materiāla. Tikpat daudz svērtu miljards ziloņu vai 25 000 «Empire State Building» debesskrāpji. Puse no šā apjoma radīta pēdējo 13 gadu laikā.

Šobrīd izmantoti tiek apmēram 30% no saražotās plastmasas, bet atlikušie 70% ir atkritumi. Tie atrodami ne vien izgāztuvēs, bet arī pasaules okeānos – tur katru gadu nonāk aptuveni astoņas tonnas plastmasas. Zivīm un citiem jūras iemītniekiem apēdot plastmasas fragmentus, tie nonāk barības ķēdē.

Kopš 50. gadiem, kad sākās masveida plastmasas ražošana, šis materiāls tiek izmantots teju visur – sākot ar pārtikas un citu preču iepakojumu un apģērbu, beidzot ar lidmašīnu detaļām. Tomēr vairums populārāko plastmasas veidu bioloģiski nesadalās. Vienīgais veids, kā atbrīvoties no šiem plastmasas atkritumiem, ir tos dedzinot vai karsējot, kas savukārt var radīt gaisa piesārņojumu.

Atkritumu šķirošana un pārstrāde kļūst populārāka, tomēr tā nevar sacenties ar straujo plastmasas ražošanas tempu. Visā pasaulē otrreizēji pārstrādāti tiek tikai 9% plastmasas atkritumu.

Turpinot tādā pašā tempā, sagaidāms, ka tikai 2060.gadā pārstrādāto plastmasas atkritumu apjoms būs lielāks par to daļu, kas nonāk izgāztuvēs, taču tik ilgi gaidīt nevar, uzsver Utrehtas Universitātes okeānu pētnieks Ēriks van Sebils.

Zinātnieki iesaka plastmasas produktus izmantot vairākkārt un pārstrādāt vairākas reizes, tādējādi paildzinot jau saražotās plastmasas mūžu un mazinot vajadzību pēc jaunas plastmasas ražošanas. «Ja plastmasas produktus ražo, domājot par pārstrādes iespējām, tos var lietot atkārtoti,» stāsta Plimutas Universitātes profesors Ričards Tompsons. «Pašlaik mūs ierobežo nepārdomāts dizains.»

«Galvenais ir turpināt izmantot materiālu un darīt to mūžīgi, ja iespējams. Taču pētījumā atklājām, ka 90% no otrreizēji pārstrādātajiem atkritumiem, patlaban kopumā 600 miljoni tonnu, tiek pārstrādāti tikai vienreiz,» norāda Grejers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu