Avarējušajā Fukušimas AES atrod iespējamos kodoldegvielas atlikumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms sešiem gadiem avarējušajā Fukušimas AES atrasti sacietējuši, lavai līdzīgi veidojumi. Tiek uzskatīts, ka zemūdens robota iegūtajos attēlos redzami sakusuši kodoldegvielas atlikumi, ziņo raidorganizācija BBC.

2011.gadā Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kam sekoja katastrofāls cunami. Dabas katastrofā cietušās Fukušimas AES avārija bija pasaulē nopietnākā kodolkatastrofa kopš Černobiļas AES sprādziena 1986.gadā.

Apmēram metru biezie veidojumi atrasti zem reaktora AES trešajā blokā, paziņojis stacijas apsaimniekošanas uzņēmums «Tokyo Electric Power Co» (TEPCO). Kompānija sacīja, ka, «ļoti iespējams», zemūdens robots fiksējis sakusušu kodoldegvielu.

«Ļoti augsta iespējamība, ka sacietējušie objekti ir sakusušu metālu un no tvertnes izplūdušās degvielas sajaukums,» norāda TEPCO pārstāvis.

Dabas katastrofā bojā gāja vai pazuda vairāk nekā 18 500 cilvēki, un vairāk nekā 200 000 cilvēkiem pēc AES avārijas nācās pamest savas mājas bailēs no bīstamā piesārņojuma. Vairākas AES zonas joprojām ir ļoti piesārņotas, tāpēc sakopšanas darbos iesaistīti roboti.

Iespējamos kodoldegvielas atlikumus fiksēja neliels, attālināti vadāms zemūdens robots, kas iesaukts par «Little Sunfish» jeb «Mazo Mēnesszivi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu