Ozolnieku novads aicinās izvērtēt VVD atbildību, risinot jautājumu par nelegālo izgāztuvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ozolnieku novads atkārtoti vērsīsies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda un Ministru prezidenta Māra Kučinska, aicinot izvērtēt Valsts vides dienesta (VVD) atbildību, risinot jautājumu par nelikumīgu atkritumu uzglabāšanu pašvaldībā, portāls TVNET uzzināja domē.

Pašvaldība norāda, ka VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde bija tā, kas 11. maija vēstulē informēja Ozolnieku novada pašvaldību par bīstamo atkritumu glabātuvi un 3. jūlijā, tiekoties klātienē, izteica atzinumu, ka bīstamie atkritumi var radīt apdraudējumu cilvēku veselībai un dzīvībai.

Pamatojoties uz to pašvaldība 17. jūlijā informēja VVD ģenerāldirektori Ingu Koļegovu par konstatēto problēmu, taču objektā joprojām nav veiktas nekādas darbības, kas būtiski mainītu atkritumu sastāvu vai uzglabāšanas veidu.

«Kad Jelgavas Reģionālās vides pārvaldes pārstāvji pirmo reizi apsekoja objektu, ēkās bija tieši tā pati grīda, kas šodien, arī bīstamo atkritumu sastāvs, glabāšanas veids un apjoms bija tas pats, tomēr pēkšņi ir mainījies atbildīgo institūciju skatījums uz problēmu. No lūguma: «sniegt atbalstu problēmas risināšanā, lai neapdraudētu cilvēku, dzīvnieku dzīvību un veselību» līdz paziņojumam, ka «neatliekamie pasākumi bīstamo atkritumu savākšanai noliktavās netiks veikti, jo bīstamie atkritumi atrodas iekštelpās, kurās ir nodrošināts hermētisks grīdas segums, līdz ar to atkritumi nerada apdraudējumu un kaitējumu videi». Šādu skaidrojumu uzskatu par izvairīšanos no atbildības, liekot apšaubīt vides dienesta speciālistu zināšanas un profesionalitāti. Kā, nemainoties apstākļiem, var kardināli mainīties skatījums uz vienu un to pašu situāciju?" pauda Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Novada dome norāda, ka par spīti tam, ka ēku komplekss nepieder pašvaldībai, iespēju robežās ir mēģināts teritoriju ierobežot, aicinot cilvēkus netuvoties ēkām.

«Apgalvojums, ka teritorijā nav iespējams brīvi iekļūt, ir optimistisks. Teritorija nav apsargāta, tāpēc Valsts vides dienests nevar garantēt, ka interesenti neiekļūs vecajās ēkās,» uzsver Liepiņš, piebilstot, ka: «rūpējoties par savu iedzīvotāju drošību, esam centušies teritoriju ierobežot, tomēr tas nenozīmē, ka problēma ir atrisināta un tās vairs nav. Ja Valsts vides dienests spēj noignorēt faktu, ka teju 180 tonnas bīstamo atkritumu joprojām glabājas cilvēkiem un dzīvniekiem pieejamā vietā, tad rodas jautājums – kas tad ir dienesta primārie uzdevumi, ja tās nav rūpes par vides drošību?».

TVNET jau vēstīja, ka VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde vērsīsies Valsts policijā (VP) ar lūgumu sākt kriminālprocesu par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpumiem nekustamajā īpašumā Ozolnieku novadā, kur iepriekš tika atklātas teju 180 tonnas bīstamo atkritumu.

VVD Jelgavas RVP trešdien, 26. jūlijā, nosūtīja vēstuli Ozolnieku novada pašvaldībai, kurā izklāstīja VVD plānotās darbības nelikumību novēršanā nekustamajā īpašumā «Stigmas» Ozolnieku novadā. VVD informē, ka Jelgavas RVP vērsīsies VP ar lūgumu sākt kriminālprocesu par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpumiem nekustamajā īpašumā «Stigmas».

«Atšķirībā no situācijas Jūrmalā, kur pēc ugunsgrēka nelegālās atkritumu izgāztuves teritorijā Ventspils šosejā 47 vajadzēja rīkoties nekavējoties, lai novērstu apdraudējumu videi un iedzīvotājiem, nekustamajā īpašumā «Stigmas» Ozolnieku novadā neatbilstoši ilgstoši glabātie bīstamie atkritumi tiešus, tūlītējus draudus videi nerada: tie atrodas iekštelpās, kurās ir nodrošināts hermētisks grīdas segums,» norāda VVD.

Tā kā SIA «Metarex» ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process, ar zvērinātas tiesu izpildītājas Indras Andrejevas lēmumu ir apturēts VVD Jelgavas RVP izdotais rīkojums par piespiedu naudas piemērošanu. VVD joprojām nav izdevies noskaidrot SIA «Metarex» viedokli par situāciju un piedāvājumu tās risinājumam, jo komersants izvairās no saziņas. Taču VVD atkārtoti aicina SIA «Metarex» valdes locekli sniegt savu skaidrojumu.

Portāls TVNET ja vēstīja, ka Ozolnieku novada nelegālajā bīstamo atkritumu izgāztuvē tiek uzglabātas aptuveni 178 tonnas dažādu eļļu, to filtri un krāsvielas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu