Aizvadītais mēnesis - līdz šim vēsākais jūlijs šajā gadsimtā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šī gada jūlijs Latvijā kļuvis par vēsāko vasaras vidus mēnesi 21.gadsimtā un par 24.vēsāko jūliju kopš visaptverošu meteoroloģisko novērojumu sākuma 1924.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī bija +16,0 grādu, un tas ir 1,4 grādus zem normas. Iepriekšējais vēsākais bija 2004.gada jūlijs ar vidējo gaisa temperatūru +16,3 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra bija +28,8 grādi mēneša pēdējā dienā Daugavpilī, un tā pagaidām ir arī šī gada maksimālā gaisa temperatūra Latvijā.

Zemākā gaisa temperatūra bija +3,2 grādi 7.jūlijā Stendē. Kopumā jūlijā tika pārspēti 18 un atkārtoti četri diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi. Visvairāk aukstuma rekordu bija 7., 8. un 15.jūlijā, atsevišķi rekordi tika laboti arī 20.-22.jūlijā.

Jūlija kopējais nokrišņu daudzums valstī vidēji bija 73 milimetri, kas ir piecus procentus zem mēneša normas. Visvairāk nokrišņu - 150 milimetru - reģistrēts Daugavpilī, kur 12.jūlijā nolija 80 litru kvadrātmetrā, sasniedzot jaunu diennakts maksimālā nokrišņu daudzuma rekordu jūlijā šajā vietā.

Savukārt vismazāk nokrišņu pagājušajā mēnesī bija Ainažos - 22 milimetri. Arī Rīgā lija mazāk nekā valstī vidēji - nokrišņu summa galvaspilsētā nepārsniedza 50 milimetru.

Stiprākās vēja brāzmas bija zem negaisa mākoņiem 31.jūlijā Latgalē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Daugavpils novērojumu stacijā vēja brāzmu spēks sasniedza 16,2 metrus sekundē, bet «Latvenergo» meteostacijā - 20,4 metrus sekundē.

Jūlijā jau ceturto mēnesi pēc kārtas gaisa temperatūra Latvijā saglabājās zem klimatiskās normas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu