Saindēto olu skandāls izplatās uz Lielbritāniju un Franciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saindēto olu skandāls pirmdien skāris arī Lielbritāniju un Franciju, kas varētu būt importējušas olas, kas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu.

Jau vēstīts, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši miljoniem olu pēc tam, kad tajās tika atklāta fipronila klātbūtne.

Tikmēr Beļģijas Lauksaimniecības ministrija uzdevusi valsts pārtikas drošības dienestam līdz otrdienai sniegt paskaidrojumu par to, kāpēc tā līdz 20.jūilijam nebija informējusi kaimiņvalstis, neskatoties uz to, ka jau kopš jūnija tā zinājusi par saindēšanos ar šo insekticīdu.

Vienlaikus Vācija jau pieprasījusi paskaidrojumus no Beļģijas, kāpēc šīs problēmas tikušas slēptas.

Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

Eiropas Savienības (ES) ātrās reaģēšanas sistēma liecina, ka saindētās olas varētu būt caur Vāciju nonākušas arī Francijā un Lielbritānijā, paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

EK preses pārstāve norādīja, ka turpmākā rīcība atkarīga no pašām valstīm, jo visas olas ir izsekojamas.

Lielbritānijas pārtikas kontroles dienests jau paziņojis, ka steidzīgi izmeklē saindēto olu izplatību Lielbritānijā. Dienests norādīja, ka runa ir par pavisam mazu skaitu un risks sabiedrības veselībai ir neliels.

Precīzus skaitļus dienests neatklāja, bet ziņoja, ka runa ir par 0,0001% olu, kas gadā tiek importētas Lielbritānijā.

Francijas valdība ziņoja, ka divās pārtikas pārstrādes rūpnīcās atklātas 13 partijas ar saindētajām olām.

Lauksaimniecības ministrija vēl nemācēja sacīt, vai kāda daļa no saindētajām olām ir nonākušas pie patērētājiem.

Domājams, ka indīgo vielu mājputnu fermās izmantoja Nīderlandes uzņēmums «Chickfriend», lai ārstētu mājputnus no parazītiem. Nīderlandes un Beļģijas mediji vēsta, ka «Chickfriend» vielu, kas saturēja fipronilu, iegādājies no kāda Beļģijas uzņēmuma, bet tas vēl nav apstiprināts.

Nīderlandes Lauksaimnieku organizācija LTO paziņojusi, ka 150 uzņēmumos varētu nākties nokaut vairākus miljonus vistu. Aptuveni 300 000 vistu jau ir nokautas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu