Partija «Progresīvie» aicina valdību un pašvaldības novērst nelegālo atkritumu uzkrāšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdībai un pašvaldībām ir jāizvērtē un jānovērš nelegālo atkritumu uzkrāšanās Latvijā, tā partijas «Progresīvie» pārstāvji pauž atklātā vēstulē valsts amatpersonām un pašvaldību pārstāvjiem.

Vēstule adresēta Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK), Jūrmalas domei un Latvijas pašvaldību savienībai.

«Šogad īsi pirms Jāņiem mūs pārsteidza dūmu mutuļi no Slokas puses, kur dega nelegāla atkritumu izgāztuve. Neilgi pēc tam dega atkritumi Brocēnos, atklājās milzīga atkritumu kaudze Ventspilī un bīstamo atkritumu mucas citās pilsētās. [Nesen] Daugavgrīvā dega riepu kalni. Kurā brīdī mūsu valsts, kuras atmoda sākās cīņā par dabas vērtību saglabāšanu, valsts, ko lepni dēvējam par zaļu, ir kļuvusi par nelegālo izgāztuvju placdarmu, kur vienkāršākais veids, kā atbrīvoties no vides noziegumu liecībām, ir - tās nosvilināt?» teikts vēstulē.

Partijas pārstāvji uzsver vides aizsardzībā "zināmu atziņu, ka "šo zemi mēs nemantojām no saviem senčiem. Šo zemi mēs aizņēmāmies no saviem bērniem". "Ik pa brīdim atklātībā nonākušie nelegālie atkritumi kalni rada bažas, ka zeme, ko no mums saņems mūsu bērni, būs piesārņota mūsu bezatbildības dēļ," norāda "Progresīvie".

«Katrā no šādiem gadījumiem ir kāds konkrēts vainīgais, tomēr atkritumu kaudzes nav mazs čemodāns, ko var pa kluso ievest valstī un noslēpt - tās aizņem krietni lielu platību. Bet ne pašvaldība, ne valsts iestādes šo «čemodānu» nav pamanījušas, vai ja pamanījušas, tad izlikušās, ka neredz un nesaprot - kā Jūrmalā, vai pamanījušas, pat atļāvušas ievest un izvietot, un ticējušas solījumiem, ka viss tūlīt tiks sakārtots, kā Ventspilī. Mēs atkritumu šķirošanā un otrreizējā pārstrādē esam vieni no pēdējiem Eiropā. Šobrīd daudzās Eiropas valstīs pieaug prasības atkritumu apsaimniekošanas kvalitātei, un Latvijai ir risks kļūt par zemi, kas daudziem, ne pārāk godīgiem uzņēmējiem, šķitīs ideāla vieta apgrūtinātās atkritumu apsaimniekošanas problēmas efektīvākai «atrisināšanai»,» akcentē politiskajā spēkā.

Tāpēc «Progresīvie» aicina valdību un pašvaldības steidzami rīkoties: izvērtēt esošo situācija un noteikt administratīvo atbildību amatpersonām, kuru aizsegā šādi vides noziegumi var notikt. Partija lūdz izvērtēt Slokas gadījumu un Jūrmalas domes atbildību, laicīgi nepamanot un neapturot vides noziegumu, kā arī citus nelegālo atkritumu glabāšanas gadījumus: vai esošajā haosā vainojamas likumdošanas nepilnības, amatpersonu nekompetence, neskaidrs atbildības sadalījums, vai citi, piemēram, koruptīvi iemesli, un rīkoties, lai novērstu šādus gadījumus nākotnē.

Tāpat arī vēstules autori aicina ikvienu iedzīvotāju, kas ir ievērojis aizdomīgas atkritumu izgāztuves, par tām nekavējoties sniegt informāciju Valsts vides dienesta sistēmā «Vides SOS» un savu pašvaldību, bet Valsts vides dienestam publicēt informāciju par šādu gadījumu izskatīšanu un rezultātiem.

Kā ziņots, 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.

Teritorijas sakārtošanas darbus veicis uzņēmums SIA «Clean R», kas valstij izmaksās 550 000 eiro. Šos līdzekļus pēc tam paredzēts piedzīt no uzņēmuma SIA «Prima M», kas saimniekoja šajā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu