Divi vilšanās pilni vasaras mēneši: vai par plānām drēbēm mūsu pusē būs jāaizmirst? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Šogad vasara mūs nav pārāk lutinājusi ar vasarīgu karstumu, un pēc divu vasaras mēnešu aizvadīšanas vēl nevienā meteoroloģiskajā novērojumu stacijā maksimālā gaisa temperatūra nav sasniegusi +30 grādus.

Tomēr sinoptiķi mierina, ka tas neesot nekas neparasts.

Kā norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi, šobrīd augstākā gaisa temperatūra +28,8 grādi novērota 31. jūlijā Daugavpilī.

Jaunākās prognozes gan liecina, ka nedēļas nogalē termometra stabiņš vismaz vienu reizi šovasar pakāpsies līdz +30 grādu atzīmei.

Tomēr rodas jautājums - vai gadi, kad nevienā Latvijas vietā gaisa temperatūra nav sasniegusi +30 grādu atzīmi, ir kaut kas neparasts?

Pēdējos gados ir pierasts, ka maksimālā gaisa temperatūra vismaz daļā Latvijas pārsniedz +30 grādu atzīmi un pirms trīs gadiem šajās dienās tika pārspēts pat visas Latvijas maksimālās gaisa temperatūras rekords

(2014. gada 4. augustā Ventspilī gaiss iesila līdz +37,8 grādiem)

. Bet atskatoties tālākā pagātnē redzams, ka gadi, kad gaisa temperatūra nesasniedza +30 grādus, nemaz nebija tik reta parādība, tomēr pēdējais tāds bija 1993. gads, kad maksimālā gaisa temperatūra bija +28,9 grādi Ainažos.

LVĢMC sinoptiķi norāda, ka svarīgi pieminēt, ka togad maksimālā gaisa temperatūra tika novērota maijā, bet vasaras mēnešos visaugstākā novērotā gaisa temperatūra bija +28,2 grādi Bauskā.

Kopumā pēdējo 30 gadu laikā ir novēroti trīs šādi gadi.

Vēsturiski viszemākā gada maksimālā gaisa temperatūra ir novērota Kolkā 1962. gadā: +22,5 grādi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu