10 brīnumskaistas salas, kas glabā drūmus noslēpumus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Gleznainā Klusā okeāna sala Guama, kas slavena ar savām balto smilšu pludmalēm un kristāldzidro ūdeni, nokļuvusi ASV un Ziemeļkorejas kodolieroču strīda centrā. Kāpēc? Jo populārais tūrisma galamērķis vienlaikus ir arī stratēģiski nozīmīga ASV militārā bāze ar vairākiem tūkstošiem karavīru un modernu kara tehniku, raksta vietne «The Telegraph».

Guama nav vienīgā sala, kuras skaistās ainavas slēpj negaidītus, dažreiz pat nāvīgus noslēpumus.

Maldivu salas
Maldivu salas Foto: PantherMedia/ScanPix

Maldīvās ir sala-izgāztuve

Maldīvu salas ir viena no jaunlaulāto iemīļotākajām vietām, kur pavadīt medusmēnesi. Tilafuši varbūt izklausās pēc grezna kūrorta, bet patiesībā tā ir mākslīga sala, ko 1992.gadā izveidoja, lai cīnītos ar samilzušo atkritumu problēmu Maldīvijas galvaspilsētā Malē. Dabas aizstāvji apgalvo, ka ik dienu uz Tilafuši tiekot nogādātas apmēram 330 tonnas atkritumu – tik daudz, ka sala katru dienu «paaugas» par vienu kvadrātmetru. Tilafuši ir lielākā atkritumu izgāztuve Indijas okeānā.

Šeišelu salas
Šeišelu salas Foto: PantherMedia/ScanPix

Seišelās ir pasaulē lielākā cietumnieku koncentrācija

Saskaņā ar 2014.gada datiem Seišelās ir 799 ieslodzītie uz katriem 100 000 iedzīvotāju, kas ir augstākais rādītājs visā pasaulē. Salās dzīvo tikai aptuveni 95 000 cilvēku, tātad cietumos sodu izcieš mazāk nekā 800 notiesātie – skaitlis, kas varētu šķist mazs, piemēram, uz ASV fona, jo tur ieslodzīti 2,2 miljoni cilvēku. Apmēram 5 līdz 10% no Seišelu cietumniekiem ir Somālijas pirāti.

Galapagu salas
Galapagu salas Foto: PantherMedia/ScanPix

Kanibālisms Galapagu salās

Daudzi domā, ka cilvēki apguva Galapagu salas tikai pēc Čārlza Darvina ekspedīcijas 1835.gadā, taču patiesībā tolaik tur jau uzdarbojās amerikāņu vaļu mednieki. 1820.gadā avarēja viens no mednieku kuģiem, un saulē pārkarsušie jūrnieki izsalkuma dēļ sāka lozēt, kurš no viņiem kļūs par maltīti pārējiem, lai tie varētu izdzīvot. Kad viņus atrada, no 20 apkalpes locekļiem bija palikuši vien astoņi. Notikums iedvesmoja Hermana Melvila slaveno romānu «Mobijs Diks».

Madagaskara
Madagaskara Foto: PantherMedia/ScanPix

Madagaskarā valdīja nežēlīga karaliene

No 1828. līdz 1861. gadam Madagaskarā valdīja karaliene Ranavalona, kura varu noturēja ar nežēlīgām metodēm. Viņa brutāli iznīcināja salā dzīvojošos kristiešus, tuvējās karaļvalstis un politiskos sāncenšus. 19.gadsimta 30.gados salas iedzīvotāju skaits saruka uz pusi. Ranavalona ieviesa nežēlīgu metodi vainas noteikšanai tiesā – aizdomās turētajam iebaroja indīgus riekstus un pēc tam lika apēst trīs vistas ādas gabalus. Ja cilvēks nomira vai nespēja norīt visas vistu ādas, viņu uzskatīja par vainīgu.

ASV Virdžīnas
ASV Virdžīnas Foto: PantherMedia/ScanPix

ASV Virdžīnās ir ļoti augsti slepkavību rādītāji

Pirmās asociācijas ar ASV Virdžīnu salām parasti ir skaistas pludmales, privātās salas un lepnas jahtas. Taču Virdžīnās ir ceturtais augstākais slepkavību rādītājs pasaulē – tur uz katriem 100 000 cilvēkiem tiek izdarītas 52 slepkavības. To pārspēj vienīgi Salvadora, Hondurasa un Venecuēla.

Pitkērna
Pitkērna Foto: PantherMedia/ScanPix

Seksa skandāls Pitkērnā

2004.gadā miniatūrajā Pitkērnas salā par seksuāla rakstura noziegumiem stājās septiņi vīrieši – apmēram trešdaļa no visiem vīriešu dzimuma pārstāvjiem uz salas. Sešus no viņiem notiesāja par 32 nozieguma epizodēm 40 gadu laikā. Diemžēl sala no savas reputācijas nav atbrīvojusies, jo 2016.gadā Pitkērnas mēru Maiklu Vorenu notiesāja par nepiedienīgu attēlu, kuros redzami bērni, glabāšanu.

Klusā okeāna dienvidu salas
Klusā okeāna dienvidu salas Foto: PantherMedia/ScanPix

Klusā okeāna dienvidu salas netiek galā ar aptaukošanos

Aptaukošanās Klusā okeāna dienvidu salās ir milzu problēma, īpaši Amerikāņu Samoa – tur liekais svars ir 74,6% no visiem 54 000 iedzīvotāju. Apaļīguma epidēmija valda visā reģionā, un Klusā okeāna salas ieņem deviņas vietas resnāko valstu un teritoriju desmitniekā. Daži to skaidro, ka salu iezemiešiem organismā ātrāk uzkrājas tauki, bet citi vaino kolonistu ievazātos ēšanas paradumus.

Bikini atols
Bikini atols Foto: Publicitātes

Bikini atolā notika kodolizmēģinājumi

Laikā no 1946. līdz 1958. gadam Bikini atolā notika vairāk nekā 20 kodolieroču izmēģinājumi. Lai arī 1997.gadā ASV atolu atzina par drošu, tur audzēto pārtiku nav ieteicams ēst. Iedzīvotāji atteikušies atgriezties uz dzīvi salā. Tā kā pēdējo 65 gadu laikā zvejniecība šajā vietā pamesta novārtā, tur savairojušās jūras radības, tai skaitā arī bīstamās haizivis. Par spīti tam katru gadu Bikini atolā ierodas simtiem ūdenslīdēju.

Bali
Bali Foto: PantherMedia/ScanPix

Bali joprojām atļauti nāvessodi

Atpūtnieku iecienītajā Bali atļauts izpildīt nāvessodu nošaujot. 2015.gadā tādā veidā tika sodīti astoņi narkotiku kontrabandisti, tai skaitā divi austrāliešu, izraisot starptautisku nosodījumu. Nāvessods atļauts vairāk nekā 50 pasaules vietās, kuru vidū ir Vjetnama, Taizeme, Barbadosa, Gajāna un Trinidada un Tobago.

Vanuatu ir vislielākais dabas katastrofu risks

Saskaņā ar ANO pētījumu vislielākā iespēja pieredzēt kādu dabas katastrofu – zemestrīci, vētru, plūdus vai sausumu – ir Klusā okeāna dienvidu salā Vanuatu. Tā izrāvusies priekšā Tongai, Filipīnām, Gvatemalai un Bangladešai. Turklāt Vanuatu iezemiešiem ir baismīga reputācija – viņi ēduši cilvēkus. Antropologi norāda, ka pēdējais kanibālisma gadījums tur fiksēts 1969.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu