Gaidāmās vētras dēļ VUGD izplata aicinājumu iedzīvotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien pēcpusdienā un vakarā gaidāmā negaisa laikā ugunsdzēsēji glābēji aicina iedzīvotājus aizvērt durvis, logus un dūmvadu aizvērtņus, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD aicina iedzīvotājus negaisa laikā bez nepieciešamības nedoties ārpus telpām. Tāpat cilvēki aicināti parūpēties, lai telpās nebūtu caurvēja, jo ar to telpā var iekļūt lodveida zibens.

Arī dūmi vada elektrību, tādēļ, kurinot pīti vai krāsni, pieaug risks, ka ēkā var iespert zibens.

Ieteicams arī atvienot radio un televizoru no elektriskā tīkla, kā arī neizmantot sadzīves elektrotehniku un tālruni.

VUGD uzsver, ka pērkona negaisa laikā nedrīkst atrasties ezerā vai citās ūdenskrātuvēs, peldēties, makšķerēt. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves drošā attālumā, jo ūdens labi vada elektrību.

Nedrīkst slēpties arī zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem - ozoliem, priedēm, liepām, it sevišķi tad, ja to stumbru jau bojājis zibens. Pastāv risks, ka zibens var trāpīt kokā vēlreiz.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti negaisa laikā nebraukt ar velosipēdu, motociklu vai motorolleru, kā arī neatrasties tiešā kontaktā ar metāla priekšmetiem.

VUGD arī brīdina, ka negaisa laikā jūrā var veidoties augsti viļņi. Tāpēc tiek atgādināts, ka negaisa laikā kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni. Viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā gandrīz nav iespējams.

Par nogāztiem kokiem, pārrautiem vadiem, avārijām vai citiem negadījumiem, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, iedzīvotāji aicināti zvanīt VUGD pa tālruni 112.

Kā ziņots, sestdien un naktī uz svētdienu Latvijā iespējams postošs pērkona negaiss - spēcīga vētra, lieli virpuļviesuļi, milzīgi krusas graudi un īslaicīgi plūdi, prognozē Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs. Brīdinājums publicēts vietnē www.estofex.org.

Visa Latvija, izņemot Kurzemes rietumus, iekļauta otrā riska līmenī, Vidzeme un Latgales ziemeļu daļa - pat trešā, visaugstākā, riska līmenī. Augstākās pakāpes brīdinājums izsludināts iespējamas plašas vētras, lielu un noturīgu virpuļviesuļu, kā arī milzīgas krusas dēļ.

Negaisa mākoņi vietām atnesīs ļoti intensīvas lietusgāzes, kas īslaicīgi var applūdināt pilsētu ielas un pagalmus.

Lielāko krusas graudu diametrs var pārsniegt piecus centimetrus. Vēja ātrums brāzmās var pārsniegt 30 metru sekundē.

Speciālisti brīdina, ka ikviens negaisa mākonis, kas izveidosies sestdien un naktī uz svētdienu, radīs ekstrēmu dabas parādību risku. Negaisa mākoņiem apvienojoties, var veidoties vētra plašākā teritorijā.

Sestdienas pēcpusdienā pērkona negaiss iespējams galvenokārt Rietumlatvijā, bet, sākot ar vēlu pēcpusdienu, - arī valsts centrālajā un austrumu daļā.

Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē spēcīgus pērkona negaisus. Oficiāls brīdinājums tiks izplatīts līdz ar pirmo negaisa mākoņu parādīšanos.

Pagājušajā naktī Polijas ziemeļu daļā negaisa laikā reģistrētas vēja brāzmas līdz 42 metriem sekundē. Vējš sabojāja ēkas, nolauza un ar saknēm izgāza daudz koku. Četri cilvēki gāja bojā un 36 guva ievainojumus, ziņoja Polijas Radio.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu