Ādažu pašvaldības policija apturēs cirka izrādi, ja arēnā tiks izvesti savvaļas dzīvnieki (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ādažu novada pašvaldība ir pilnvarojusi Ādažu pašvaldības policiju kontrolēt šajā nedēļas nogalē paredzētās cirka izrādes, un gadījumā, ja tiks konstatēts, ka tajās piedalīsies savvaļas dzīvnieki, pašvaldības policijai būs pilnvaras pārtraukt konkrēto izrādi un izbeigt pasākumu kopumā, apstiprināja Ādažu novada domes un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Kā liecina informācija Ādažu novada mājaslapā, pašvaldība ir izsniegusi atļauju ceļojošā cirka izrādēm 19. un 20.augustā, sākot no plkst.18. Plānots, ka izrādes notiks Ādažos, blakus Ādažu Kultūras centra ēkai, Gaujas ielā 33A.

Pašvaldība vērš iedzīvotāju uzmanību, ka cirka izrāžu rīkotājs savās afišās esot kļūdaini norādījis, ka atrakcijās piedalīsies arī savvaļas dzīvnieki, taču šī gada 13.jūlijā ir stājusies spēkā likuma prasība, kurā noteikts aizliegums izmantot savvaļas sugu dzīvniekus - gan savvaļā iegūtus, gan nebrīvē audzētus - kā atrakciju dzīvniekus un izrādīt tos publiski.

Pasākumu rīkotāji esot pašvaldībai apliecinājuši, ka izrādēs šī likuma norma tikšot ievērota, tāpēc pašvaldība paļaujas uz komersanta godprātīgu un tiesisku rīcību.

Kā sacīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga, dienests aicina arī citas pašvaldības, izsniedzot atļauju, īpaši norādīt, ka izrādē nedrīkst izmantot savvaļas dzīvniekus un atrunāt tiesiskās sekas.

Lai efektīvāk cīnītos ar neatļautu savvaļas dzīvnieku izrādīšanu cirka izrādēs, PVD ir vērsies pie Latvijas Pašvaldību savienības ar aicinājumu pašvaldībām rūpīgi izvērtēt cirka izrāžu rīkotājas SIA «Silver Show Management» iesniegumus, uzsverot aizliegumu izrādīt savvaļas dzīvniekus, kā arī dienests ir aicinājis kontrolēt, vai izrāžu organizators ievēro ar pašvaldību saskaņotās atļaujas nosacījumus, skaidroja Lamberga.

Viņa arī informēja, ka par vakar Saldū notikušajā izrādē konstatētajiem pārkāpumiem PVD sācis trīs administratīvās lietvedības - pret izrādes organizatoru, kā arī pret diviem savvaļas dzīvnieku īpašniekiem - Francijas un Ukrainas pilsoņiem. Joprojām turpinās administratīvā lietvedība par pārkāpumiem, kas konstatēti cirka izrādē Liepājā.

PVD ir konstatējis, ka no visiem pieteiktajiem cirkiem Latvijā savvaļas dzīvniekus - jūras lauvas un papagaiļus - izrādēs turpina demonstrēt viens uzņēmums, kas ir PVD redzeslokā nonākušais «Silver Show Managment», un PVD turpinās gan veikt pārbaudes, gan, ja tas būs nepieciešams, piemērot administratīvos sodus, uzsvēra Lamberga.

Viņa arī atzīmēja, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem organizatoram par plānoto pasākumu PVD ir jāinformē 15 dienas pirms pasākuma norises, piebilstot, ka Latvijā ir gan aktīvi dzīvnieku tiesību aizstāvji, gan labi informēti iedzīvotāji. «Tādēļ dienestam informācija par turpmākajām izrādēm ir arī gadījumos, kad izrādes organizators nav informējis vai ir novēloti informējis PVD par plānoto pasākumu,» norādīja Lamberga.

Kā ziņots, PVD kopā ar pašvaldībām plāno apturēt «Silver Show Management» rīkotās cirka izrādes, kurās tiek izrādīti savvaļas dzīvnieki.

Trešdienas, 16.augusta, vakarā PVD veica inspekciju Saldū, konstatējot, ka uzņēmuma rīkotajā cirka izrādē tika demonstrētas gan jūras lauvas, gan arī aras. Tādējādi sastādīts jauns administratīvā pārkāpuma protokols.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka PVD iepriekš izteica brīdinājumu «Silver Show Management» par dzīvnieku izmantošanu cirka izrādē Dobelē, savukārt par Liepājā konstatēto pārkāpumu sākta administratīvā lietvedība.

Tāpat ziņots, ka 13.jūlijā stājās spēkā grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas aizliedz apmācīt un izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka SIA «Silver Show Management» dibināta 2014.gada 29.maijā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2700 eiro. Uzņēmums nav iesniedzis pārskatu par 2015. un 2016.gadu. «Silver Show Management» īpašnieks un vadītājs ir Leonīds Frolovs, ar kuru patlaban vēl nav izdevies sazināties.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu