Vides aktīvisti atklāj kārtējo nelegālo izgāztuvi un prasa jaunu vides ministru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iepretim uzņēmuma «Riepu bloki» riepu glabātavai, kuru jau iepriekš sodījis Valsts vides dienests (VVD), teritorijā Starta ielā 7 un 7a atklāta vēl viena nelegāla riepu glabātava, ceturtdien preses konferencē informēja Vides aktīvistu kluba (VAK) pārstāvji. Pārkāpumu daudzuma pret vidi dēļ aktīvisti uzsver jauna vides aizsardzības ministra nepieciešamību.

(pievienots VVD komentārs 8. un 9.rindkopā)

VAK prezidents Arvīds Ulme uzsvēra, ka šādas riepu un dažādu citu, pat bīstamo atkritumu izgāztuves ir daudzviet Latvijā, bet par vides aizsardzību atbildīgā ministrija nestrādā pietiekami, lai novērstu pārkāpumus. Viņš skaidroja, ka galvenā problēma ir «nesaimnieciska atkritumu saimniecība».

«Lēnām Latvija pārtop par tādu atkritumu izgāztuvi Latvijas mērogā,»

viņš stāstīja, norādot ne tikai uz vietējo atkritumu krāšanos, bet arī to ievešanu no ārzemēm, kurai atbildīgie dienesti nespēj izsekot līdzi.

Ulme uzsvēra, ka ir nepieciešams jauns vides aizsardzības ministrs, kuram varētu prasīt atbildību. Viņš uzskata, ka pašreizējais ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) nav iedziļinājies vides problēmās.

VAK pārstāve Elita Kalniņa skaidroja, ka valsts normatīvajos aktos nav pietiekami stingri regulēta riepu apsaimniekošana, tādēļ būtu nepieciešama to pārskatīšana. Aktīvisti aicina izstrādāt stingrākas prasības Atkritumu apsaimniekošanas likumā par to, kā notiek riepu savākšana un pārstrāde, kā arī šī procesa kontrole.

Kluba rīkotajā pasākumā Starta ielā 7a aktīvisti stāstīja, ka nav atrodamas nepieciešamās atļaujas riepu glabāšanai noteiktajā teritorijā un vērsa uzmanību uz to, ka

riepu aizdegšanās varētu izraisīt postījumus, kas būtu ļoti bīstami rīdziniekiem.

Lai gan pasākuma rīkotājiem nebija skaidrs, kurš ir atbildīgs par izgāztuvi, veids, kā riepas tiek presētas ķīpās, liekot domāt, ka arī šī izgāztuve ir uzņēmuma «Riepu bloki» roku darbs.

Pie teritorijas pirms VAK rīkotā pasākuma atradās arī uzņēmuma «Riepu bloki» īpašnieks Aivars Grūbe. Viņš iesaistījās diskusijās ar žurnālistiem un vides aktīvistiem par to, ka valsts vēlas bremzēt biznesu Latvijā, bet iebilda, ka viņa argumenti publiski tiktu izklāstīti. Pēc VAK pārstāvju aplēsēm, teritorijā glabājas aptuveni 1000 tonnu riepu.

Publiski pieejamos satelītuzņēmumos redzams, ka riepas Starta ielā 7 un 7a sākts izgāzt jau 2015.gada oktobrī. Pēc tam tas pamazām pārvērties par kalnu.

VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktora vietnieks Elmārs Jasinskis portālam TVNET apstiprināja, ka pārbaudes Starta ielā 7 un 7A ir veiktas, konstatējot nelikumīgu nolietoto automašīnu riepu uzglabāšanu lielos apjomos. Dienesta ieskatā uzņēmumam ir jāuzņemas pilnīga atbildība par izveidojušos situāciju, vēl jo vairāk, ņemot vērā, ka šis uzņēmums veic arī riepu pārstrādi. «Veicot uzņēmējdarbību šajā jomā, ir

jāuzņemas pilnīga atbildība par sekām, kas var rasties,

kā arī jāmeklē risinājumi, nevis vienkārši jāsavāc nolietotās riepas un jānovelk līdz pēdējam brīdim, kamēr tas kļūst par visas sabiedrības rūpju objektu un rada satraukumu,» komentēja Jasinskis.

Viņš arī norādīja, ka VAK rīkotā preses konference bez VVD dalības pārvaldē raisījusi neizpratni, jo dienests ir par konstruktīvu sadarbību ar sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām un par savlaicīgu un koordinētu rīcību. VAK neesot izrādījis nekādu interesi attiecībā par aktuālo problēmu par nolietoto riepu apsaimniekošanu. «Lai konstruktīvi risinātu problēmas, ir nepieciešama plānveidīga un ilgstoša sadarbība, nevis kampaņveidīgas publicitātes akcijas,» teica Jasinskis.

Kā ziņots, VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) uzņēmumam SIA «Riepu bloki» par riepu uzglabāšanu neatļautā daudzumā piemērojusi papildu soda sankciju 5000 eiro apmērā, aģentūrai LETA sacīja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

4.augustā VVD Lielrīgas RVP inspektori apsekoja komersanta teritoriju Starta ielā 8, Rīgā, un konstatēja, ka pieprasītā riepu izvešana notiek ļoti lēni. Uzņēmuma darbinieki nevarēja sniegt informāciju, cik daudz riepu un to bloku jau izvests.

Iepriekš ziņots, ka VVD uzņēmumam «Riepu bloki» par riepu uzglabāšanu neatļautā daudzumā piemēroja 1500 eiro sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu