Daudzās upēs paaugstinās ūdens līmenis; joprojām applūdušas Aiviekstes palienes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Septembra lietavu ietekmē daudzās Latvijas upēs paaugstinās ūdens līmenis, un kopš augusta aizvien applūdušas Aiviekstes palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Aizvadītajā diennaktī Daugavā ūdens līmenis pārsvarā pazeminājās par 1-7 centimetriem. Daugavas baseinā atsevišķos upju posmos - Laucesā, Dubnā, Rēzeknē un Lielajā Juglā - ūdens līmenis pazeminājās par 1-22 centimetriem. Rēzeknē pie Griškāniem ūdens līmenis kopš 27.augusta pazeminājies par 1,13 metriem. Dubnā pie Višķiem ūdens līmenis pazeminās lēnām - kopš 30.augusta par astoņiem centimetriem.

Pārējās Daugavas baseina upēs ūdens līmenis pagājušajā diennaktī paaugstinājās par 4-46 centimetriem. Aiviekstē pie Lubānas ūdens līmenis kopš 20.augusta cēlies par 2,57 metriem, upes palienes joprojām ir applūdušas.

Salacas baseinā ūdens līmenis nav būtiski mainījies. Gaujas augštecē atsākusies ūdens līmeņa paaugstināšanās, citviet Gaujā turpinās tā lēna pazemināšanās. Gaujas pietekās ūdens līmenis diennaktī paaugstinājies par 7-29 centimetriem.

Arī Lielupē, Ventā un šo upju pietekās ūdens līmenis paaugstinās par 1-17 centimetriem diennaktī. Latvijas rietumu daļā ūdens līmenis upēs saglabājas salīdzinoši zems.

Tuvākajā diennaktī Latvijas upēs pārsvarā turpinās paaugstināties ūdens līmenis, prognozē hidrologi. Īpaši augsts ūdens līmenis saglabāsies Aiviekstē pie Lubānas.

Pēdējās diennaktīs daudzviet Latvijas rietumu un centrālajā daļā nokrišņu daudzums pārsniedzis 30-40 milimetru jeb 50-70 procentu no septembra normas. Vismazāk lijis valsts galējos austrumu novados - reģionā, kas visvairāk cieta no augusta lietavām.

Saskaņā ar AS «Latvijas Valsts ceļi» ziņoto saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos Skrebeļu kūdras purvā aizvadītajā naktī applūdis valsts vietējā autoceļa V753 Līvāni-Steķi posms pie Gercāniem. Tomēr ūdens līmenis Dubnas upē šajā apvidū patlaban ir metru zemāks nekā pirms nedēļas, liecina dati no hidroloģiskās stacijas Rožupē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu