Bijušais vides ministrs: Situācija vides jomā Latvijā pasliktinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Situācija vides jomā Latvijā pasliktinās, intervijā Latvijas Radio teica bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

Viņš skaidroja, ka savulaik tika plānots piešķirt papildu līdzekļus VVD darbības uzlabošanai un reformām. Taču 2015.gadā līdzekļi tika piešķirti zvejas kontroles uzlabošanai. Ja tas netiktu izdarīts, Latvijas zvejniekiem draudētu sodi un sankcijas no Eiropas Savienības.

Cilinskis pieļāva, ka 2016.gadā VVD nav bijis pietiekami aktīvs, lai prasītu papildu resursus.

Politiķis ir pārliecināts, ka nepieciešamas izmaiņas VVD vadības darbībā.

Saistībā ar pēdējā laikā izskanējušajām skaļajām lietām par lietoto riepu uzglabāšanu Latvijā Cilinskis norādīja, ka jāstrādā pie likumu grozījumiem. Piemēram, jānosaka, ka atkritumu plūsmas ir jāapdrošina, vai jāievieš citas finanšu garantijas. Līdz ar to situācijās, kad uzņēmējs pats netiks galā ar savem pienākumiem, būs finansējums vides sakopšanai.

Kā ziņots, augusta sākumā Pārdaugavā izcēlās ugunsgrēks, aizdegoties Daugavgrīvas ielā esošā teritorijā uzglabātām riepām. Savukārt Ozolnieku novadā atklāta nelegāla bīstamo atkritumu izgāztuve, kurā uzglabātas aptuveni 178 tonnas dažādu eļļu, to filtri un krāsvielas. Policija ir ierosinājusi kriminālprocesu par iespējamiem pārkāpumiem atkritumu apsaimniekošanā.

18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez Valsts vides dienesta (VVD) atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.

Tāpat VVD pieņēmis lēmumu pārtraukt līgumu ar SIA «Riepu bloki» par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu un aprēķinājis tam sodu 12 900 624 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča. Vides dienesta skatījumā, uzņēmums kā ražotāju atbildības sistēma nenodrošināja nolietoto riepu pārstrādi atbilstoši normatīvo aktu prasībām, līdz ar to piespriests sods nepilnu 13 miljonu eiro apmērā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien diskutēs par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātajiem risinājumiem vides aizsardzības jomas uzraudzības un kontroles pilnveidošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu