Nokrišņu daudzums valsts austrumos pārsniedzis 20 milimetru, kāpj ūdens līmenis upēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis/TVNET

Pagājušajā diennaktī daudzviet Latvijas austrumu daļā bija vairāk nekā 20-30 milimetru nokrišņu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

(Atbilstošai jaunākajiem datiem papildināta visa ziņa.)

Tostarp Jēkabpilī lietus daudzums diennaktī sasniedza 21 milimetru, Rēzeknē - 24, Gulbenē - 26, Alūksnē - 33 milimetrus. Visstiprāk lija Lubānā, kur 12 stundās nolija 37 milimetri nokrišņu jeb vairāk nekā puse no mēneša normas.

Otrdienas pēcpusdienā un vakarā, kā arī trešdienas naktī un agrā rītā daudzviet Latgalē bija pērkona negaiss, kas vietām atnesa ne tikai intensīvas lietusgāzes, bet arī krusu. Lielākā zibeņošana bija agrā trešdienas rītā Latgales austrumos - divās stundās reģistrēti aptuveni seši simti zibens spērienu.

Trešdienas rītā stiprais lietus atstāja Latvijas austrumu pierobežu. Tuvākajās diennaktīs valsts austrumu daļā brīžiem līs, nokrišņu daudzums līdz sestdienai varētu būt no nepilniem 10 milimetriem valsts dienvidaustrumos līdz 35 milimetriem dažviet Vidzemē, savukārt Kurzemes rietumos - pat 55 milimetri, prognozē «Global Forecast System».

Lietus summa kopš mēneša sākuma Alūksnē un Gulbenē pārsniegusi 50 milimetru, Jēkabpilī un Rēzeknē - 60 milimetru, bet Jaunpiebalgas novada Zosēnos - pat 85 milimetrus. Parasti visa septembra laikā valsts austrumos ir 60-70 milimetru nokrišņu.

Valsts austrumu novadi nav atkopušies pēc augustā piedzīvotajām ļoti stiprajām lietavām. Rēzeknē 23.-24.augustā nolija 159 litri ūdens uz kvadrātmetru, augustā kopumā bija 237 milimetri nokrišņu jeb 343 procenti no normas.

Kopš augusta joprojām applūdušas Aiviekstes palienes. Iepriekšējā nedēļā ūdens līmenis Aiviekstē sāka pazemināties, bet patlaban tas atkal paaugstinās. Augsts ūdens līmenis kopš augusta lietavām saglabājas arī Dubnā pie Višķiem, Daugavpils novadā.

Ūdens līmenis patlaban paaugstinās teju visās upēs valsts austrumu daļā. Dubnas pietekā Ošā pie Rudzātiem, Līvānu novadā, ūdens līmenis šonedēļ jau kāpis par vairāk nekā metru. Vietām applūdušas zemākās vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu