Nākamajā diennaktī gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētdien un naktī uz pirmdienu daudzās upēs Latvijas rietumu un austrumu daļā ūdens līmenis pazeminājās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Pēc strauja ūdens līmeņa kāpuma ceturtdien un piektdien ūdens līmenis Kurzemes upēs Durbē un Imulā, kā arī Ventā pie Kuldīgas pēdējās divās diennaktīs pazeminājies par nepilnu metru. Citās Kurzemes upēs tas pazeminājies lēnāk, dažviet turpinājusies neliela ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Ūdens līmenis turpināja kristies Rēzeknes upē, Dubnas pietekā Ošā un Aiviekstes pietekā Pededzē, kā arī vairākās Gaujas baseina upēs.

Dubnā saglabājas augsts ūdens līmenis, tomēr upes lejtecē kopš sestdienas tas lēnām pazeminās. Ūdens aizvien kāpj Aiviekstē, pie Lubānas ūdens līmenis patlaban ir 3,5 metrus augstāks nekā augusta vidū. Aiviekstes palienes ilgstoši applūdušas.

Arī Gaujas vidustecē un lejtecē ūdens līmenis pakāpies augstāk nekā iepriekšējās nedēļās, un tas lēnam turpina celties.

Daugavā, kā arī Lielupē un tās pietekās ūdens līmeņa izmaiņas pēdējā diennaktī bijušas niecīgas.

Hidrologi brīdina, ka pārlieku mitras augsnes dēļ pat neliels lietus var izraisīt ūdens līmeņa paaugstināšanos teritorijās, kas iepriekšējās nedēļās cietušas no spēcīgām lietavām.

Jauno lietavu dēļ ūdens līmenis vispirms paaugstināsies mazajās, vēlāk arī vidējās un lielajās upēs, vietām tas notiks strauji.

Joprojām spēkā oranžais jeb otrā līmeņa brīdinājums par stipru un ļoti stipru lietu pirmdien Latvijā. Gaidāma zemāko vietu applūšana, iespējami ceļu izskalojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu