Senmartēna: viena no «Irmas» vissmagāk skartajām salām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Senmartēnā – vienā no viesuļvētras «Irma» vissmagāk skartajām Karību jūras salām – vairāk nekā nedēļu pēc vētras panākts trausls līdzsvars, salīdzinot ar pirmajām dienām, kad ēdiena un dzeramā ūdens trūkums bija milzu pārbaudījums vietējiem iedzīvotājiem, ziņo «The New York Times». Bet joprojām trūkst elektrības un pirmās nepieciešamības lietu, kā arī nopostītas gandrīz visas uz salas esošās skolas.

Salu nāksies atjaunot teju no nulles – gan fiziski, gan psiholoģiski. Tā ir briesmīgākā dabas katastrofa, kas piemeklējusi daļēji Francijai un daļēji Nīderlandei piederošo salu ar apmēram 75 000 iedzīvotāju.

«Mums ir iespēja sākt no nulles,» sacīja Francijai piederošās Sanmartēnas daļas valdības vadītājs Denjels Gibss. «Maniem iedzīvotājiem tas nebūs viegli. Viņi cieš.»

Līdz šim zināms par 11 viesuļvētras upuriem, taču daudziem vietējiem šis skaitlis šķiet daudz par zemu. Pilnīga vētras postījumu novērtējuma sagatavošana prasīs nedēļas vai pat mēnešus.

Pirmajās dienās pēc vētras Senmartēnā sākās laupīšanas – daži izmantoja apjukuma pilno laiku, lai no mājām un uzņēmumiem sazagtos elektroiekārtas, dārglietas un mobilos tālruņus. «Es varētu saprast pārtikas zagšanu, bet tie ļaunie cilvēki iznīcināja visu, kas vēl nebija nopostīts,» sacīja 55 gadus vecā Rosete Fransilete. Skaistumkopšanas salons, kurā viņa strādāja, tika izlaupīts, un sieviete tādēļ palika bez darba.

Tikmēr citiem cilvēkiem, kuri pirms vētras cīnījās ar bezdarbu, tā ir iespēja sākt no jauna. Turpmākos mēnešus un gadus darba netrūks cilvēkiem ar iemaņām būvniecībā, jo gandrīz visu salu vajadzēs izveidot no nulles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu