Vietējie sinoptiķi: Šodienas laikapstākļi Latvijā ir anomāla parādība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aculiecinieks

Stiprās lietavas, kas šodien vērojamas gandrīz visā Latvijas teritorijā, ir uzskatāmas par anomāliem laikapstākļiem, uzskata vietējie sinoptiķi.

«Par normāliem šādus laikapstākļus nosaukt nevar, jo tik intensīvs lietus Latvijā netiek novērots bieži, pat ne katru gadu, nemaz nerunājot par katru nedēļu vai mēnesi. Šī ir neierasta situācija, ko sinoptiķi dēvē par «anomālu parādību«», portālam TVNET skaidro Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

«Oranžais brīdinājums, kurš līdz šim Latvijā bijusi augstākā brīdinājuma pakāpe attiecībā uz stipriem lietiem, kopš 2012. gada ticis izsludināts vien piecas reizes, neskaitot šo gadu, un tas liecina, ka šāds lietus nav mūsu platuma grādiem ierasta parādība.»



Salīdzinoši - oranžie brīdinājumi attiecībā uz vēju, kas sasniedzis vētras spēku (25 metri sekundē (m/s)), tiek izsludināti katru gadu un ne tikai vienu reizi gadā, skaidro Krūmiņa.

Foto: Aculiecinieks

Atšķirībā no spēcīga vēja, stiprām lietavām Latvijas meteorologiem vēl nav sarkanā brīdinājuma, taču LVĢMC pašlaik sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (LVĢMC) strādā pie tā, lai tas tiktu ieviests.

Krūmiņa atzīst, ka šodienas lietavas gan vairāk atbilst oranžajam brīdinājuma līmenim, taču augusta lietavas, kad vienas dienas laikā nolija vairāk nekā divu mēnešu norma, sasniedzot ceturto daļu no gada normas, jau būtu ierindojamas sarkanā brīdinājuma līmenī.

Jau ziņots, ka pirmdienas priekšpusdienā nokrišņu daudzums galvaspilsētā pārsniedzis 20 milimetru, un tik stiprs lietus Rīgā ir pirmo reizi šajā gadā. Pilsētā jau strādā visa ielu uzturēšanas tehnika, ar kuru tiek atsūknēts ūdens no applūdušajām vietām. Applūšana novērojama arī uz ielām, kurās ir ūdens kolektori, – lietus ir tik intensīvs, ka tie nespēj uzņemt visu ūdeni, tā portālam TVNET pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Tuvākajās stundās Rīgā turpināsies lietavas, un līdz vakaram nokrišņu daudzums varētu sasniegt 45 milimetrus, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziemeļu, ziemeļaustrumu vēja ātrums brāzmās galvaspilsētā pastiprinājies līdz 12 metriem sekundē centrā un 14 metriem sekundē pilsētas ziemeļu daļā. Vakarā, kad vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, iespējamas brāzmas līdz pat 20-22 metriem sekundē.

Vietām Latgalē un Zemgalē nokrišņu daudzums līdz plkst.11 pārsniedzis 30-35 milimetrus. Stipri līst arī Vidzemē un Kurzemē, izņemot reģiona ziemeļrietumu daļu.




KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu