Augstākais ūdens līmenis upēs saglabājas Aiviekstes un Dubnas augštecē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Hidroloģisko novērojumu tīklā visaugstākais ūdens līmenis, salīdzinot ar vēsturiskajiem datiem, saglabājas Aiviekstē pie Lubānas pilsētas un Dubnā pie Špoģiem, Daugavpils novadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Dubnai iztekot no Luknas ezera, Višķu pagastā, ūdens līmenis upē šobrīd par dažiem centimetriem pārsniedz pat pēdējā laika lielāko pavasara palu - 2010. un 2013.gada - līmeni.

Iepriekšējā augstākā atzīme Dubnā pie Luknas ezera bija 270 centimetru 2013.gada 22.aprīlī, un šobrīd ūdens līmenis sasniedzis 276 centimetru atzīmi.

Savukārt plašākās applūdušās teritorijas ir pie Lubāna ezera un Aiviekstes augšteces. Šeit ūdens pārņēmis tik lielu platību, ka plūdi redzami no Zemes mākslīgajiem pavadoņiem.

Aiviekste visvairāk pārplūdusi posmā starp Lubāna ezeru un Lubānas pilsētu. Pilsētā ūdens līmenis Aiviekstē piektdienas rītā sasniedzis 493 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Kopš augusta sākuma ūdens līmenis cēlies par 3,5 metriem. Tas par 74 centimetriem atpaliek no 2013.gada lielo pavasara palu maksimālās atzīmes.

Pēdējās diennakts lietus ietekmē daudzās Latvijas upēs, kur ūdens līmenis nedēļas vidū bija sācis pazemināties, tas atkal nedaudz kāpj. Palienes applūdušas galvenokārt valsts austrumu un centrālajā daļā.

Tā kā līdz oktobra sākumam Latvijā nav gaidāmi ievērojami nokrišņi, tuvāko nedēļu laikā ūdens līmenis Latvijas upēs atgriezīsies normas robežās. Ļoti augsts ūdens līmenis saglabāsies Lubāna ezerā un no tā iztekošajā Aiviekstē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu