Uz Daugavpils šosejas pie Spuņģēniem noplūduši aptuveni 100 litri slāpekļskābes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @ugunsdzeseji

Incidentā, kas šopēcpusdien notika Daugavpils šosejas 134.kilometrā, Krustpils novadā, pie Spuņģēniem, no kravas automašīnas noplūduši aptuveni 100 litri slāpekļskābes, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece. Viņa teica, ka saskaņā ar VUGD rīcībā esošo informāciju konkrētais apjoms noplūdis no viena plastmasas konteinera, kura tilpums esot 1000 litri.

Kravas automašīnas šoferis pats esot pamanījis tvaikus, kas nākuši no automašīnas, tāpēc viņš apturējis transportlīdzekli un ziņojis par notikušo atbildīgajiem dienestiem.

VUGD glābēji patlaban vēl atturējās prognozēt, cik daudz laika būs nepieciešams, lai novērstu radušās sekas, taču netiek izslēgts, ka darbi aizņems vēl vairākas stundas un turpināsies arī sestdien.

Jau ziņots, ka šopēcpusdien Daugavpils šosejas 134.kilometrā, pie Spuņģēniem, no kravas automašīnas noplūda slāpekļskābe. Negadījuma vietā ieradās atbildīgie dienesti, tika ierobežota satiksme, bet no tuvējās 300 metru apkārtnes evakuēti četri iedzīvotāji.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka slāpekļskābe ir ļoti spēcīgs oksidētājs, kas spēj oksidēt gandrīz visus metālus un nemetālus, kā arī noārdīt augu un dzīvnieku audus. Koncentrēta slāpekļskābe ir kodīga un pat nelielos daudzumos atstāj uz ādas dzeltenus plankumus.

Valsts vides dienesta apgalvo, ka situācija incidenta vietā tiek kontrolēta un bīstamība ir mazinājusies.

Saistībā ar notikušo Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XI nodaļas «Noziedzīgi nodarījumi pret dabas vidi». Procesa laikā tiks skaidroti visi notikušā apstākļi.

Kā liecina «Latvijas valsts ceļu» sniegtā informācija, negadījuma dēļ Daugavpils šosejas posmā starp Pļaviņām un Jēkabpili ir bloķēta satiksme. Minētais ceļa posms varētu būt slēgts vēl vairākas stundas. Negadījuma vietu ir iespējams apbraukt, jau Aizkrauklē vai Jēkabpilī šķērsojot Daugavu un izmantojot autoceļu Aizkraukle-Jēkabpils (P76).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu