Koļegova neizslēdz iespēju, ka arī citi uzņēmumi saņems apjomīgus sodus par nepārstrādātiem atkritumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Arī citi uzņēmumi par nepārstrādātiem atkritumiem varētu saņemt apjomīgus sodus, Saeimas Vides un klimata politikas apakškomisijas sēde sacīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Viņa norādīja, ražotāju atbildības sistēmas jeb uzņēmumi, kam noslēgts līgums ar VVD par dabas resursa nodokļa atvieglojumu, nodarbojas ne tikai ar riepu savākšanu un pārstrādāšanu. Latvijā darbojas arī šāda paša tipa sistēmas, kas atbild par vienreiz lietojamo plastmasas atkritumu, videi kaitīgo atkritumu, elektronisko sadzīves atkritumu un citu veidu atkritumu pārstrādi.

VVD pašlaik analizē šo uzņēmumu pārskatus par 2016.gadu. Koļegova neizslēdza iespēju, ka pēc to izskatīšanas oktobrī arī citos uzņēmumos varētu tikt konstatēti nepārstrādāti atkritumu apjomi sakarā ar kuriem varētu aprēķināt desmitkārtīgu sodu par nenomaksāto Dabas resursa nodokli, līdzīgi kā tas noticis ar «Riepu blokiem».

Taujāta par kapacitāti izvērtēt ražotāju atbildības sistēmu pārskatus, VVD ģenerāldirektore norādīja, ka ražotāju atbildības sistēmas savus pārskatus iesniedz divreiz gadā un pie to izvērtēšanas strādā divi cilvēki.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) valsts sekretāra vietniece Alda Ozola pauda, ka ražotāju atbildības sistēmu vadītāji savos pārskatos mēdz apzināti pieļaut kļūdas vai neprecizitātes, kavējot VVD darbu.

Ozola sēdē skaidroja, ka ražotāju atbildības sistēmu apsaimniekotāji mēdz dažādos veidos kavēt viņu darbības izvērtēšanu, piemēram, pārskatos nenorādot konkrētu atkritumu atrašanās vietu un iesūtot savus pārskatus tādos formātos, kas VVD darbiniekiem paildzina izskatīšanas un pārskatu dokumentēšanas procesu.

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālā komisija šodien konceptuāli atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātos grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā un Dabas resursu nodokļa likumā.

Ministrija kā vienu no risinājumiem piedāvā no 2019.gada 1.janvāra noteikt, ka riepu apsaimniekošanas jomā ir tikai viena ražotāju atbildības sistēma jeb uzņēmums, kam noslēgts līgums ar Valsts vides dienestu (VVD) par dabas resursa nodokļa atvieglojumu. VARAM ieskatā, konkursa kārtībā būtu jāizrauga uzņēmums, kas nodarbojas ar nolietoto riepu uzkrāšanu un nodošanu pārstrādei.

Tāpat jau vēstīts, ka VVD pieņēmis lēmumu pārtraukt līgumu ar SIA «Riepu bloki» par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu un aprēķinājis tam sodu 12 900 624 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu