Vanuatu piederošajā Aobas salā turpinās vulkāna dēļ sāktā evakuācija

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klusā okeāna salu valsts Vanuatu turpina sūtīt prāmjus, tralerus un citus kuģus uz tai piederošo Aobas salu, lai pastiprinātas Manaro vulkāna aktivitātes dēļ evakuētu visus tās iedzīvotājus, piektdien vēsta vietējie mediji.

Evakuēt paredzēts apmēram 11 000 salas iedzīvotāju, kas ir 5% no Vanuatu iedzīvotāju kopskaita, ziņo radiostacija «Radio New Zealand».

Pagaidu nometnēs piekrastes teritorijās ieradušies jau apmēram 8000 cilvēku, gatavojoties pamest salu.

Vanuatu katastrofu novēršanas vadības koordinators Aobas salā Manuels Ure paziņoja, ka varasiestādes evakuāciju pilnībā cer pabeigt nedēļas nogalē.

Viņš norādīja, ka Aobas iedzīvotāji tiks nosūtīti uz tuvumā esošajām salām, tomēr pietrūkst resursu un naudas.

«Mēs turpinām viņus apgādāt ar pārtikas pamatproduktiem, tomēr šobrīd mums joprojām ir problēmas ar pārtiku, pajumti un ūdeni,» viņš norādīja.

Aobas salā šonedēļ vulkāna dēļ tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Manaro vulkāns Aobas salā ir aktīvs jau kopš 2005.gada, taču pēdējā laikā tā aktivitāte pastiprinājusies, raisot bažas par iespējamu lielu izvirdumu.

Varasiestādes brīdinājuši salas iedzīvotājus, ka vulkāns, visticamāk, izmetīs gaisā akmeņus un pelnus, kā arī vulkānisko gāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu