Ūdens līmeņa celšanās Bārtas upē nerada tūlītējus applūšanas draudus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai gan nedēļas laikā ūdens līmenis Bārtas upē cēlies par divarpus metriem, tūlītējus applūšanas draudus ūdens līmeņa celšanās nerada, sacīja Nīcas novada domes izpilddirektors Andrejs Šakals.

Kopš sestdienas ūdens līmenis Bārtas upē cēlies par 72 centimetriem, bet, skatoties pēdējās nedēļas griezumā, ūdens līmeņa kāpums ir divarpus metri. Tomēr, kā norādīja izpilddirektors, iepriekš ūdens līmenis bija vairāk atbilstošs tam, kāds parasti ir augustā, bet rudenī līmenis paaugstinās.

Pati Bārta nerada applūšanas draudus - lielākas bažas rada Bārtas vecupe, skaidroja izpilddirektors. Ūdens līmenim ceļoties vēl par 70 centimetriem, var applūst zemākie lauki - plūdu riska zonā ir Lauciņciems ar aptuveni 10 mājām. Šāda situācija iespējama, ja aptuveni nedēļu turpinātos intensīvas lietavas, vai arī, mainoties vēja virzienam un dzenot jūras ūdeni upē, vēl vairāk paaugstinātos ūdens līmenis, skaidroja izpilddirektors. Pašlaik gan nav nepārtrauktu intensīvu lietavu - līst periodiski, piebilda izpilddirektors.

«Mēs nepārtraukti kontrolējam ūdens līmeņa izmaiņas. Ir izstrādāts rīcības plāns [applūšanas gadījumā],» sacīja Šakals.

Kā ziņots, vairākās Kurzemes upēs ūdens līmenis pārsniedzis gan septembra lietus uzplūdu, gan dažu pēdējo gadu palu maksimumu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tiesa, pēdējo stundu laikā ūdens līmenis vietām nedaudz pazeminājies. Augstākais ūdens līmenis ir Kurzemes rietumu daļā. Tostarp Bārtā ūdens līmenis nedēļas laikā cēlies par 2,5 metriem, Irbē - par 2,1 metru. Par nepilniem diviem metriem ūdens kāpis Durbē, Rīvā, Užavā un Ventā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu