Pēc lielajiem vējiem - jūra dāsna, vietām izskalots kaudzēm dzintara

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/aija.barsukova

Sākoties lielajiem rudens vējiem, jūras piekrastē atkal var dāsni atrast dzintara gabaliņus. Soctīklā Facebook kāds palepojies ar skaistu guvumu. Šeit gan vietā būtu atgādināt, ka ar šo zeltaino akemntiņu jābūt ļoti uzmanīgam, jo līdzīgs dzintaram ir arī fosfors, kas var aizdegties un radīt cilvēkam patiesi nopietnus apdegumus.

Speciālisti skaidro, ka, viltus dzintaram uzliesmojot, var gūt nopietnus un dziļus termiskos apdegumus un par šādiem atradumiem ir jāziņo atbildīgajiem dienestiem.

Baltijas jūrā Latvijas rietumu piekrastes tuvumā padomju okupācijas laikā nonāca liels baltā fosfora daudzumus. Fosforu padomju karaspēks izmantoja sprāgstvielās un militārajās mācībās Papes poligonā. Ilgāku laiku ūdenī bijis baltais fosfors izskatās līdzīgs dzintaram, tādēļ arī ieguvis apzīmējumu viltus dzintars.

Visbiežāk cilvēki viltus dzintarus atrod pludmales joslā starp Bernātiem un Liepāju un, ja gūst apdegumus, daudzi vēršas pēc palīdzības Liepājas reģionālajā slimnīcā. Tikai smagos gadījumos pacienti no Liepājas slimnīcas tiek pārvesti uz Valsts apdegumu centru. Ir gan arī pacienti, kuri uzreiz paši atbrauc uz Valsts apdegumu centru, kas ir vienīgais specializētais termisku traumu ārstēšanas centrs Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu