Vētra «Ofēlija»: kāpēc Lielbritānijas debesis iekrāsojās oranžas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties vētrai «Ofēlija», debesis virs Lielbritānijas iekrāsojās neparastā oranžā tonī. Šķita, ka dienas vidū saule jau grasās rietēt. Kas izraisīja šo dabas fenomenu?

Vētras spēcīgie vēji sanesuši gaisā smiltis no Sahāras tuksneša Āfrikā, kā arī pelnus no mežu ugunsgrēkiem Portugālē un Spānijā, kas radīja no vairākām vietām Lielbritānijā redzamo toni, skaidro raidorganizācijas BBC meteoroloģijas eksperts Saimons Kings.

««Ofēlija» aizsākās Azoru salās kā viesuļvētra. Virzoties ziemeļu virzienā, tā uzņēma tropu gaisu no Sahāras,» norāda Kings. «Putekļi tika uznesti augstu atmosfērā virs Lielbritānijas.»

«Ofēlija» no Spānijas un Āfrikas atnesa siltu gaisu, kā rezultātā Lielbritānijā nedēļas nogalē bija oktobrim neraksturīgs siltums. Gaisa temperatūra pārsniedza 20 grādus, raksta «The Guardian».

«Ofēlija» ir pirmais tropiskais ciklons novērojumu vēsturē, kas sasniedza trešās kategorijas viesuļvētras spēku tik tālu ziemeļos un tik tuvu Eiropai. Tiesa, tagad «Ofēlija» jau zaudējusi daļu no sava spēka un vairs nav uzskatāma par viesuļvētru, bet vētru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu