VVD: Nelegālo atkritumu izgāztuvju kavē juridiski aspekti un normatīvā regulējuma nepilnības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Nelegālo atkritumu uzglabāšanas vietu sakārtošanu kavē juridiski aspekti un normatīvā regulējuma nepilnības, liecina Valsts vides dienesta (VVD) informācija, kas iekļauta šodien Ministru kabinetā izskatītajā informatīvajā ziņojumā par ugunsgrēka seku likvidēšanu nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietā Ventspils šosejā 47, Jūrmalā.

VVD norāda, ka ugunsgrēka seku likvidēšanai nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietā Ventspils šosejā 47, Jūrmalā, izlietoti 621 725,3 eiro, kas nepārsniedz no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» piešķirto summu 700 000 eiro. VVD piebilda, ka papildu izdevumi saistībā ar minētā ugunsgrēka seku likvidēšanu nav plānoti, līdz ar to papildu finansējums nav nepieciešams.

Saskaņā ar VVD nolikumu, tas regulāri veic vides aizsardzības un dabas resursu izmantošanas valsts kontroli Latvijas teritorijā, kā arī kontrolē normatīvajos aktos par dabas resursu ieguvi un izmantošanu, dabas aizsardzību, piesārņojošo vielu emisiju vidē, bīstamo un sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanu, darbībām ar ķīmiskajām vielām un maisījumiem, kā arī par radiācijas drošību un kodoldrošību noteikto prasību ievērošanu.

Ik gadu tiek izstrādāts VVD darba plāns, kurā ir definēti prioritārie darbības virzieni un veicamie pasākumi. 2017.gadā viena no VVD prioritātēm ir Atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pastiprināta uzraudzība, tai skaitā īstenojot vispusīgu atkritumu apsaimniekošanas jomas kontroli.

Papildus plānveida pārbaudēm, VVD regulāri saņem informāciju no iedzīvotājiem un no pašvaldībām par objektiem, kuros ir identificēti būtiski ar atkritumu apsaimniekošanu saistīti pārkāpumi un problēmas. Kopumā VVD apkopojis informāciju par 12 lielākajiem objektiem, kuros konstatēti atkritumu neatļauta uzglabāšana.

Veicot situācijas izvērtējumu valstī, VVD identificēja, ka pārsvarā neatļauta uzglabāšana notiek attiecībā uz sadzīves un būvniecības atkritumiem. VVD, konstatējot vides aizsardzības tiesību aktiem neatbilstošu atkritumu uzglabāšanu, rīkojas atbilstoši tam normatīvajos aktos piešķirto pilnvaru un iespēju robežās. Atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam zemes īpašniekam tiek dots rīkojums atkritumus nodot atkritumu apsaimniekotājam. Ja rīkojums netiek pildīts, VVD piemēro rīkojumu piespiedu izpildi un izpildrīkojumus par piespiedu naudu.

Izvērtējot nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietu Ventspils šosejā 47, Jūrmalā un līdzīgus riska objektus, VVD ir novērojusi, ka objektu sakārtošana, neatbilstību novēršana un esošo problēmu risināšana mēdz ieilgt. Galvenokārt šāda situācija veidojas juridiskas dabas jautājumu un normatīvā regulējuma nepilnību dēļ, piemēram, uzņēmuma likvidācijas process, ieilgusi tiesvedība, tiesiskā aizsardzība vai civiltiesiskās attiecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu