Pasaulē ik gadu no piesārņojuma mirst deviņi miljoni cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā zinātniskā pētījumā aprēķināts, ka 2015.gadā visā pasaulē no piesārņojuma izraisītām vai pastiprinātām veselības problēmām priekšlaicīgi mira deviņi miljoni cilvēku. Visizplatītākā šī problēma ir tādās valstīs kā Bangladeša un Somālija, kur piesārņojums spēlē nozīmīgu lomu aptuveni ceturtajā daļā nāves gadījumu, ziņo BBC.

Latvijā rādītāji ir salīdzinoši zemi - 1417 no viena miljona nāves gadījumu ir saistīti ar piesārņojumu, liecina Globālās veselības un piesārņojuma alianses (GAHP) dati.

Visizplatītākais piesārņojuma veids ir gaisa piesārņojums, kas saistīts ar divām trešdaļām no visiem piesārņojuma izraisītajiem nāves gadījumiem, teikts akadēmiskajā žurnālā «The Lancet» publicētajā pētījumā. Piesārņojums noved pie tādām veselības problēmām kā sirds slimības un plaušu vēzis.

«Piesārņojums nav tikai dabas problēma. Tas ir nopietns un visaptverošs drauds, kas iespaido dažādus cilvēka veselības un labklājības aspektus,» raksta pētījuma autors Filips Landrigans no Ikanas Medicīnas augstskolas Ņujorkā.

Gaisa piesārņojums zinātnieku analizētajā periodā noveda pie lielākās daļas - 6,5 miljoniem - priekšlaicīgas nāves gadījumu. Ūdens piesārņojums prasīja 1,8 miljonus dzīvību, bet piesārņojums darba vietā - vēl 800 000 cilvēku dzīvības.

92% ar piesārņojumu saistīto nāves gadījumu tika konstatēti nabadzīgās valstīs ar strauju ekonomisko attīstību, tai skaitā Indijā un Ķīnā.

Tomēr gaisa piesārņojums ir nopietna problēma arī Eiropā, kur joprojām izplatītas ir automašīnas ar dīzeļdzinējiem. Izplūdes gāzu radītais piesārņojums īpaši bīstams ir cilvēkiem ar plaušu slimībām, bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem, norāda BBC.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu