Polijā aiztur Belovežas meža aizstāvjus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Polijas policija aizturējusi vairākus dabas aktīvistus, kas pie Polijas mežu dienesta ēkas protestēja pret Belovežas meža izciršanu, vēsta «Deutsche Welle». Daži protestētāji bija pieķēdējušies pie ēkas drošības margām.

Aizvēsturiskā Belovežas gārša ir vairāk nekā 10 000 gadu vecs mežs, kas klāj līdzenumu Polijas un Baltkrievijas teritorijā. Par spīti Eiropas Savienības (ES) iebildumiem un iedzīvotāju protestiem, Polijas valdība turpina krāšņo mežu izcirst.

Polijas policijas pārstāvis ceturtdien apstiprināja, ka 22 cilvēki aizturēti par «miera traucēšanu».

Pavisam protestā piedalījās apmēram 50 cilvēki, kuru izgaiņāšanai policija lietoja spēku.

«Visas mūsu aktivitātes - mierīgas demonstrācijas un blokādes - bijušas veltas. Mežu dienests turpina cirst kokus par spīti Eiropas tiesas lēmumam. Tāpēc mēs ķērāmies šīs protesta formas,» viens no aktīvistiem sacīja aģentūrai AFP.

Aktīvistiem draud naudas sodi un cietumsods līdz vienam gadam.

Eiropas Savienības Tiesa jūlijā izdeva Polijai rīkojumu pārstāt cirst krāšņo mežu, kamēr nebūs panākts galīgais lēmums strīdā. Taču Polija turpināja koku ciršanu, solot sagatavot atbildi ES institūcijai, apstiprināja Polijas vides ministrs Jans Šiško. Viņš bija atbildīgs par izciršanas apjoma trīskāršošanu 2016.gadā.

Labējā valdība apgalvo, ka meža izciršana nepieciešama, lai apkarotu tajā dzīvojošos gremzdgraužus, taču dabas aizstāvjiem ir cita versija - tas ir labs peļņas avots.

Belovežas mežs iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tam ir unikāla flora un fauna, kurā ietilpst arī Eiropā lielākais zīdītājs - Eiropas bizons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu