Āfrikas cūku mēri konstatē Naudītes, Zemītes, Rumbas, Vadakstes, Ģibuļu, Usmas un Saukas pagastos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 43 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga pirmoreiz konstatēta Naudītes, Zemītes, Rumbas, Vadakstes, Ģibuļu, Usmas un Saukas pagastos, zināja PVD.

Saldus novada Vadakstes pagastā konstatētas četras no ĀCM nobeigušās meža cūkas, Kandavas novada Zemītes pagastā un Viesītes novada Saukas pagastā katrā konstatētas pa divām beigtām meža cūkām, Dobeles novada Naudītes pagastā, Kuldīgas novada Rumbas pagastā, Talsu novada Ģibuļu pagastā un Ventspils novada Usmas pagastā katrā konstatēta pa vienai beigtai meža cūkai

Tāpat saslimšana konstatēta arī sešām beigtām meža cūkām Saldus novada Jaunauces pagastā, trim beigtām meža cūkām Ogres novada Taurupes pagastā, pa divām beigtām meža cūkām Dobeles novada Dobeles pagastā, Priekuļu novada Liepas pagastā, Talsu novada Laucienes un Abavas pagastos.

ĀCM konstatēts arī pa vienai beigtai meža cūkai Aglonas novada Kastuļinas pagastā, Baltinavas novada Baltinavas pagastā, Dobeles novada Jaunbērzes pagastā, Kocēnu novada Dikļu pagastā, Krāslavas novada Piedrujas pagastā, Kuldīgas novada Rendas pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Rēzeknes novada Mākoņkalna un Lūznavas pagastos, kā arī Talsu novada Īves un Lībagu un Strazdes pagastos, Vecumnieku novada Skaistkalnes pagastā un Viļānu novada Viļānu pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 1192 dzīvniekiem 82 novadu 232 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu