15 000 zinātnieku brīdina par planētas drūmo nākotni

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

15 000 zinātnieku no visas pasaules nākuši klajā ar brīdinājumu par planētas drūmo nākotni, ja netiks atrisinātas tādas problēmas kā neatjaunojamo resursu patēriņš, pārapdzīvotība un dabas daudzveidības zaudēšana, vēsta portāls «The Independent».

1992.gadā tika publiskots «Noraizējušos zinātnieku savienības» (UCS) brīdinājums, ko bija parakstījuši 1700 zinātnieki, to skaitā arī vairāki Nobela prēmijas saņēmēji. 25 gadus vēlāk akadēmiskajā žurnālā «BioScience» publicēts otrais brīdinājums, ko parakstījuši jau 15 364 zinātnieki no 184 pasaules valstīm.

Viņi norāda - kopš 1992.gada situācija ir tikai pasliktinājusies.

Vēstulē zinātnieki aicina ievērojami samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas, atteikties no fosilo kurināmo izmantošanas, ierobežot mežu izciršanu un aizsargāt dabas daudzveidību.

«Drīz būs par vēlu mainīt kursu prom no mūsu kļūdainās trajektorijas, un laika paliek arvien mazāk,» teikts Oregonas Štata universitātes zinātnieka Viljama Ripla vadītajā pētījumā. «Gan ikvienam no mums ikdienas dzīvē, gan arī valdības iestādēm jāsaprot, ka Zeme ar visu uz tās pastāvošo dzīvību ir mūsu vienīgās mājas.»

Kopš pirmā brīdinājuma publiskošanas uz labo pusi mainījusies tikai viena lieta - caurums ozona slānī ir samazinājies. Tas ir labs piemērs, kā aktīva rīcība un ozona slāni noārdošo ķimikāliju ierobežošana nesusi vērā ņemamu rezultātu, norāda zinātnieki.

Taču visas pārējās problēmas ir tikai pasliktinājušās.

Kopš 1960.gada saldūdens resursi un mugurkaulnieku sugu skaits sarucis par apmēram 25%. Oglekļa dioksīda emisijas šajā pašā laika posmā palielinājušās par 62%. Uz Zemes dzīvojošo cilvēku skaits pieaudzis par 35%, bet mājlopu kļuvis par 20% vairāk, līdz ar to tiek vairāk noplicināti dabas resursi.

Vēstules autori arī brīdina, ka esam uz sestās masveida izmiršanas sliekšņa - šāda parādība notiek ik pēc apmēram 540 miljoniem gadu, un tajā iet bojā liels skaits floras un faunas sugu. Aprēķināts, ka nākamās masu izmiršanas process varētu sākties jau šā gadsimta nogalē.

Brīdinājuma parakstītāju vidū ir Latvijas zinātnieki Ainārs Auniņš, Kristīne Greķe, Oskars Keišs, Baiba Matule, Sandra Šūmane un Dmitrijs Teļnovs.

«Tie cilvēki, kuri parakstīja otro brīdinājumu, neceļ viltus trauksmi,» uzsver profesors Ripls. «Viņi atzīst acīmredzamās pazīmes, ka mūsu uzņemtais kurss nav ilgtspējīgs. Ceram, ka mūsu brīdinājums sabiedrībā raisīs plašas diskusijas par globālo vidi un klimatu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu