Lietuvas Ģedimina pilskalns uz sabrukšanas robežas: varētu izsludināt ārkārtas stāvokli (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Viļņas pašvaldības Ārkārtas komitejas sēdē otrdien tika ierosināts izsludināt nacionāla mēroga ārkārtas stāvokli, ja līdz gada beigām netiks sākta spēcīgai erozijai pakļautā Ģedimina pilskalna glābšana, vēsta vietējie mediji.

Ja ārkārtas situācija netiek atrisināta pusgadu pēc tās izziņošanas, automātiski tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis, sacīja komitejas pārstāvis Povils Poderskis.

«Šis pusgada periods būs pagājis 29. decembrī,» viņš norādīja, piebilstot, ka rīkoties nepieciešams pēc iespējas ātrāk.

Ārkārtas komitejā darbojas pašvaldības, ugunsdzēsēju, policijas un vides aizstāvju organizāciju pārstāvji, kā arī kultūras ministra vietnieks Renalds Augustinavičs.

Vietējā mēroga ārkārtas situācija saistībā ar Ģedimina pilskalna slikto stāvokli tika izsludināta šā gada jūnija beigās. Pilskalnu apsaimnieko Kultūras ministrija un tās pakļautībā esošais Lietuvas Nacionālais muzejs.

Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas Ģeoloģijas dienests pagājušonedēļ brīdināja, ka pilskalna stāvoklis pasliktinās un gaidāma tālāka erozija, taču uz tā esošās pilsdrupas un tornis neesot apdraudēti.

Pirmdien Ģedimina pilskalnu apmeklēja Seima Kultūras komiteja, un vizītes laikā notika jauns nogruvums.

Kalna glābšanai varētu būt nepieciešami apmēram 9 miljoni eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu