Postošu viesuļvētru un plūdu gads - kamēr pasaule «kūst», Latvija salst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Šis gads, kurā tika novērotas vairākas postošas viesuļvētras un plūdi, kā arī spēcīgi karstuma viļņi un sausums, ļoti iespējams, būs viens no trim viskarstākajiem gadiem novērojumu vēsturē, liecina Pasaules Meteoroloģijas organizācijas provizoriskajais ziņojums.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija provizoriskajā ziņojumā par klimatu norāda, ka globālā vidējā gaisa temperatūra laika posmā no 2017. gada janvāra līdz septembrim bija aptuveni 1,1 grādu pēc Celsija augstāka nekā pirmsindustrializācijas periodā. Spēcīgā El Ninjo ietekmē 2016. gads visticamāk paliks, kā viskarstākais gads novērojumu vēsturē, bet 2017. un 2015. gadi būs nākamie divi karstākie gadi.

Šobrīd gan vēl precīzi nevarot pateikt, kurš būs otrais un trešais karstākais gads. Ļoti ticams, ka laika posms no 2013. līdz 2017. gadam būs karstākā piecgade novērojumu vēsturē.

Latvijā šī gada periods no janvāra līdz septembrim nav starp pašiem siltākajiem un jūlijs bija pat viens no aukstākajiem novērojumu vēsturē.



Kopumā PMO ziņojumā apskatītajā laika periodā vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija par 0,1 grādu augstāka nekā klimatiskā standarta perioda (1981.-2010. gadu periods) norma. Savukārt nokrišņu daudzums vidēji valstī šī gada pirmajos 9 mēnešos par 8% pārsniedza normu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu