Āzijā atklāta zivs-vampīrs un plikpaurains putns (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: en.wikipedia.org

Zivs-vampīrs, dziedātājputns bez spalvām un septiņus metrus garš augs plēsoņa ir to jauno un neparasto sugu vidū, kas pagājušajā gadā tika atklātas Mekongas upes reģionā, trešdien paziņoja zinātnieki.

Citu atradumu vidū starp 145 jaunajām sugām ir arī varde, kas izklausās kā circenis, un "sūcējzivs", kas ar savu ķermeni piesūcas akmeņiem, lai strauji plūstošajos ūdeņos spētu virzīties pret straumi, informē Pasaules Dabas fonds (WWF).

Grundulis "Danionella dracula", kuram katra žokļa priekšpusē ir pa ilknim, ir viena no dīvainākajām jaunajām sugām, kuras 2009.gadā atrastas Mekongas upes reģionā, kas aptver Kambodžu, Laosu, Mjanmu, Taizemi, Vjetnamu un Ķīnas Juņnaņas provinci.

"Danionella dracula", kas tika atklāts kādā mazā upītē Mjanmā, ir caurspīdīgs un tikai 17 milimetrus garš. Vēl nav noskaidrots, vai šī suga raksturīga tikai Mjanmas ekosistēmai vai ir izplatīta visā Mekongas upes reģionā.

Pārsteidzošo atklājumu vidū ir arī "Pycnonotus hualon" - putns, kura galva nav klāta spalvām, bet āda ap acīm ir bāli zila. Tas sastopams Laosas vidienē esošajos ar retajiem mežiem apaugušajos kaļķakmens klintājos.

Pycnonotus hualon
Pycnonotus hualon Foto: en.wikipedia.org

Savukārt Kambodžas dienvidos atrasts kukaiņēdājs augs "Nepenthes bokorensis", kura garums var sasniegt septiņus metrus. Savai barībai tas sagūsta skudras un insektus.

"Mekongas reģionā veiktajiem atklājumiem pasaulē gandrīz nav līdzvērtīgu," AFP izteicās WWF reģionālās nodaļas direktors Stjuarts Čepmens. "Par to jāpateicas reģiona milzīgajai ģeogrāfiskajai un klimatiskajai daudzveidībai, sākot ar augstkalnēm un beidzot ar bieziem tropiskiem mežiem un vairākām pasaulē bagātākajām saldūdens krātuvēm."

"Nešaubīgi, šis ir viens no bagātākajiem reģioniem bioloģiskās daudzveidības ziņā, bet arī viens no apdraudētākajiem," piebilda Čepmens.

Mekongas upes reģions ir mājvieta vairākām no pasaules visapdraudētākajām sugām, tostarp tīģeriem, Āzijas ziloņiem, Mekongas delfīniem un milzīgajām Mekongas kaķzivīm.

WWF brīdinājusi, ka viena no lielākajām saldūdens zivīm pasaulē - Mekongas milzīgā kaķzivs (Pangasianodon gigas) - var pilnībā izzust, ja uz Dienvidaustrumāzijas garākās upes tiks turpināta hidroelektrostaciju aizsprostu būve, aizšķērsojot zivīm piekļuvi nārsta vietām.

"Mums ir pienācīgi jāsaglabā viens no pasaules lielākajiem apslēptajiem dārgumiem," uzsvēra Čepmens.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu