Suņu pārdošanas biznesa netīrās aizkulises (186)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Identity Photogr@phy

Ļoti daudz kucēnu pēc pārdošanas iet bojā. Bijusī policiste un suņu mīļotāja Evita intervijā portālam TVNET ieskicē suņu audzēšanas un pārdošanas biznesa netīrās lapaspuses un atklāti runā par šai jomā esošām nežēlībām un nelikumībām, kuru dēļ cieš un nāvē dodas daudz cilvēku četrkājaino draugu.

“Suņu pārdošana ir viens no netīrākajiem biznesiem. Cilvēki sapāro, kā un ko pagadās, lai tikai varētu iegūt kaut kādu naudu. Tiek ieguldīti minimālie līdzekļi, lai iegūtu maksimālo peļņu,” viņa atklāj un norāda, ka netīrais suņu bizness ir diezgan liela mēroga.

Evita, kura pati nodarbojas ar suņu audzēšanu, atzīst, ka situācija šai jomā ir ļoti bēdīga.

Viņa pauž sašutumu par neadekvātu dzīvnieku aprūpi no suņu audzētāju puses.

Ļoti daudz kucēnu pēc pārdošanas iet bojā.

“Viņiem trūkst pat elementāro pošu,” suņu saimniece saka un norāda, ka šādi suņi tiek audzēti arī masveidā. Pie suņu mīļotājas pēc palīdzības šādos gadījumos vērsušies vairāki cilvēki. Piemēram, cilvēks zvana un bēdājas, ka sunītis nomiris. Prasot par nelaimes apstākļiem, cilvēks atklāj, ka iedevis sunim padzerties pienu un, iespējams, tādēļ viņš aizgājis no dzīves.

“Kādas muļķības! No piena vienīgi varētu caureja piemesties, bet ne jau nomirt.”

Mirst no tārpiem

Evita stāsta arī par kādu šausmīgu gadījumu, kad kucēns nomiris no tā, ka nebijis attārpots un tārpi saēduši viņa iekšas: “Vasarā cilvēki nopirka Džeka Rasela terjera kucēnu. Pēc divām nedēļām viņš nomira. Tārpi bija izēduši viņa iekšās.” Suņa audzētāji teikuši, ka vajag vairāk skatīties, ko kucēns rij uz ielas. Taču Evita uzsver, ka tārpu inkubācijas periods ir krietni garāks, lai “viņš būtu pilns ar tārpiem un saēstām iekšām. Tā ir audzētāja vaina.”

Ar atbildību un sodiem šai ziņā esot bēdīgi. Vainīgajam Latvijā var noteikt tikai administratīvo sodu.

Evita kā pozitīvo piemēru min Amerikas pieredzi, kur par suņu neatbilstošu aprūpi bargi soda un neļauj vairs dzīvniekus, tostarp suņus, turēt.

Suņi kā ražošanas iekārta

“Ir tādi cilvēki, kuriem suņi ir bizness. Viņi neko cilvēcisku suņos nejūt un neieliek. Tā ir vienkārši fabrika, kur suņi ražo. Tas ir viss.” Tā rīkojas arī suņu pārpircēji, kuri ārvalstīs lēti iepērk kucēnus, bet, atveduši viņus uz Latviju, pārdod par dārgu naudu kā šķirnes kucēnus. Tie ir kreisie papīri.”

Viltotie suņu dokumenti esot ļoti izplatīti. Visnetīrāk strādājot klubs “Favorīts”. Viņas ģimene ir saskārusies ar šā kluba pārstāvju netīrajām darbībām.

Pie viltotajiem dokumentiem visbiežāk tiek tā brīža populārāko šķirņu pārstāvji.

“Piemēram, pieauguša Jorkšīras terjera svaram jābūt 3,5 kg. Izaug tāds zilonītis ap 9 kg. Atvainojiet, tas vairs nav jorks. Viņš neatbilst standartiem. Viņa ciltsrakstos kāds kādreiz bijis pārots ne tā. Taču viņš tiek pārdots kā elitārs suns.”

Lai atbilstu šķirnes standartiem, nereti tiek bojāta arī suņu veselība, piemēram, nedodot adekvātu barību.

“Citiem tā ir nauda un viņi diezgan nopelna par to," suņu saimniece emocionāli stāsta.

Uzrodas viltus māsa

Ar suņu dokumentu viltošanu Evita vairākkārt saskārusies arī personīgi. “Ir bijis tā, ka zem mūsu suņiem tiek pagrūsti pilnīgi sveši bērni. Es savu suņu bērnus visus pazīstu.”

Piemēram, sarunā ar kāda suņa saimnieku izrādījies, ka viņas taksenei ir it kā pusgadu jaunāka māsa. Taču pēc fizioloģijas tas nav iespējams. “Pēc astoņiem, deviņiem mēnešiem tas varētu būt iespējams, bet ne jau pēc pusgada.”

Tāpat bijis vēl interesantāks melu gadījums. Suņu saimnieki stāstījuši, ka

suņa māte divus mēnešus pirms dzemdībām mirusi.

Arī tas neesot iespējams. Latvijā nemēdzot būt gadījumi, kad mazuļus izglābj, bet māte dzemdībās nomirst: “Latvijā ar dzīvniekiem neviens tā neķēpājas.”

Šis gadījums bijis absurds, jo pēc saimnieku stāstītā suņu mamma nomirusi vēl pirms kucēnu ieņemšanas, jo suņu grūtniecības laiks ir aptuveni divi mēneši.

Ar šādiem meliem un viltojot dokumentus, noziedznieki peļņas nolūkā mēģina izmantot suņus, kuram ir izcili mazuļi.

Izmet patversmēs

Lai arī šādi gadījumi nāk gaismā, grūti ir tādos kaut ko pasākt, lai viltotāju sodītu. “Tā it kā ir papīru falsifikācija, taču dzīvnieki pie mums ir visneaizsargātākie. Par pāri nodarīšanu cilvēkam vēl var tiesāt, bet suņiem tā nav,” Evita pauž nožēlu.

Pēc tam liela daļa šo it kā šķirnes suņu, kuri vēlāk izrādās nav ar tik labiem ciltsrakstiem, nonāk patversmēs, jo saimnieki gribējuši šķirnes suni, nevis jaukteni. "Ir cilvēki, kuriem vienalga par suni. Viņi gribēja šķirnes suni. Ja viņš tāds nav, tad viņi to nodod patversmē."

Pārāk zema cena

Pēc Evitas teiktā, saistībā ar nepiemēroto suņu audzēšanu un viņu dokumentu viltošanu lielākoties suņu pārdošanas cena Latvijā ir neadekvāti zema.

Viņa norāda, ka atbilstošos apstākļos dzīvojošu un dakterētu kucēnu cena nevarētu būt “kapeikas”, kā šodien piedāvā daudzos interneta sludinājumos. “Ja veiktas visas veselības pārbaudes un potēšanas un kucēns atbilstoši barots, tad suns nevar maksāt 50-60 latus.”

Arī pienācīgi apkopts un ēdināts bezšķirnes suns nevar maksāt 50-60 latus.

Viņa skaidro, ka pirms suņu pārdošanas abiem topošajiem vecākiem jāpārbauda veselība, tad kucīte grūtniecības laikā labi un kvalitatīvi jābaro. Tāpat mazuļiem vajadzīgs pilnvērtīgs ēdiens. “Kucēniem vajag minerālus, vitamīnus. Nepietiks ar ūdeņainu putru.”

Peļņas nolūkā bieži vien pirms suņu pārošanas netiek veiktas vajadzīgās veselības pārbaudes. "Katrai suņu šķirnei ir savas raksturīgākās veselības problēmas: “Viens vārgāks uz vienu kaiti, otrs – uz otru.”

Pēc noteikumiem kucēnus var pārdot tikai no divu mēnešu vecuma: “Tas nozīmē, ka viņiem noteikti jābūt potētiem, čipotiem un attārpotiem.” Taču bieži vien lielākas peļņas dēļ šīs darbības netiek veiktas. “Ja to visu parēķina kopā, tad sanāk patiešām dārgi.”

Mazāk par simts latiem sunim nevajadzētu maksāt: “Nesanāk,” Evita saka un uzskaita, ka labas suņu barības maiss maksā, sākot ar 36 latiem, potēšana – padsmit latus, bet vēl tikpat daudz jātērē čipošanai.

Saistībā ar Latvijā valdošo krīzi ar suņu audzēšanu godīgā ceļā patlaban esot grūti nopelnīt.

Pastāsti par savu attieksmi pret dzīvniekiem un...

Suņu audzinātāja saskata arī sakarības starp cilvēku attieksmi pret dzīvniekiem un citiem cilvēkiem: “Pie mums cilvēki pret cilvēkiem ir nežēlīgi, kur nu vēl pret dzīvniekiem.”

Turklāt vairums cilvēku dzīvniekus uzskata par zemāka līmeņa radījumiem.

Turpinājums sekos

Evita, kura palīdzējusi saimniekiem atrast vairākus pazudušus suņus, intervijā TVNET arī stāsta par suņu zādzībām un citām nelikumīgām darbībām ar četrkājainajiem draugiem.

Par to portālā TVNET varēsiet uzzināt jau pēc dažām dienām.

Komentāri (186)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu