Par 2011.gada dzīvnieku pasludina sikspārni (9)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PUB

Latvijas Dabas muzejs jaunu gadu tradicionāli iesāk ar Gada dzīvnieka paziņošanu. Šo ceturtdien, 13.janvārī, plkst.12:00 muzeja zooloģijas ekspozīcijā notiks 2011.gada dzīvnieka - sikspārņa, Eiropas platauša (Barbastella barbastellus) pasludināšana.

Gada dzīvnieka stendu atklās muzeja direktore Skaidrīte Ruskule. Par sikspārņa bioloģiju un pētīšanas metodēm stāstīs dr. biol. Gunārs Pētersons un sikspārņu pētnieks Viesturs Vintulis. Par Eiropas platauša aizsardzības statusu Latvijā un Eiropā informēs VARAM pārstāvis Vilnis Bernards, savukārt Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvji stāstīs par izdotajiem vides izglītības materiāliem par sikspārņiem un to pētniecības iespējām sabiedriskā monitoringa ietvaros.

2011.gada dzīvnieks Eiropas platausis ir viena no visapdraudētākajām sikspārņu sugām Latvijā, tā iekļauta ES Biotopu direktīvas II pielikumā. Eiropas platausi varētu saukt par konservatīvu, jo tas par mājvietu izvēlas vecas, neremontētas ēkas, vecu muižu pagrabus un lielus, vecus, nekoptus muižu parkus. Saglabājot dzīvesvietas Eiropas platausim, aicinām nodrošināt dzīvesvietu arī citām retām dzīvnieku sugām.

Aizaudzis muižas parks un vecais pagrabs ir Ēdenes dārzs, kurā dzīvo un barojas daudzi dzīvnieki, arī Eiropas platausis, kurš nespēj pielāgoties mūsdienu apstākļiem. Sakopjot vidi, neļausim iet bojā tās iemītniekiem!

2011.gada dzīvniekam veltītās aktivitātes Latvijas Dabas muzejā:

• Komiksu konkurss "Gribi tici, gribi ne!" (izdomāti vai patiesi stāsti par sikspārni);

• Nodarbība skolēniem "Sikspārņi - ar kājām gaisā!";

• Piedzīvojumu vakars ģimenēm "Sikspārņa vēstījums".

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu