Pirmie tauriņi šopavasar modušies jau marta sākumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iestājoties siltākam laikam, cilvēki dabā var novērot ne tikai dažādus no siltajām zemēm atlidojušos putnus, bet arī pirmos tauriņus.

Kā liecina mājaslapā "Dabasdati.lv" publicētā informācija, šopavasar pirmais pavasara tauriņš - augļkoku raibenis (nymphalis polychloros) - novērots 9.martā Amatas novadā, Drabešu pagastā, bet lielākā skaitā ziņas par novērotiem tauriņiem saņemtas kopš aprīļa sākuma.

Kā norāda entomologs Uģis Piterāns, pavasarī cilvēkiem dabā var izdoties novērot vairāku tauriņu sugu veidus. No pavasara tauriņiem biežāk novērojamie ir naktstauriņš - bērzu pavasarsprīžmetis (archiearis parthenias), kas lido arī dienas laikā un ir visai uzkrītoši krāsots, kā arī vairāki dienas tauriņi, kas pārziemo kā pieauguši kukaiņi, - citrontauriņš (gonepteryx rhamni), parastais nātru raibenis (aglais urticae), acainais raibenis (inachis io), bērzu raibenis (nymphalis antiop), jāņogu raibenis (polygonia c-album) un augļkoku raibenis.

Pie pirmajiem pavasara tauriņiem var pieskaitīt arī vairākas sugas, kas pārziemo kūniņas stadijā, tomēr parādās agri pavasarī - aprīļa vidū vai beigās. Tādas sugas ir aveņu astainītis (callophrys rubi), krūkļu zilenītis (celastrina argiolus) un mazais nātru raibenis (araschnia levana).

Bērzu pavasarsprīžmeši sastopami ar bērziem bagātās mežmalās un ceļmalās, kur tie lidinās ap koku zariem, kā arī ļoti bieži novērojami sēžam uz zemes, savukārt krūkļu baltenis jeb citrontauriņš ir vienīgais dzeltenais tauriņš agri pavasarī. Šī ir ļoti bieži sastopama suga, kuru var pamanīt lidojam jau pa lielu gabalu visdažādākajās vietās - arī pilsētās.

Parastais nātru raibenis ir parastākais no raibajiem pavasara tauriņiem, kas nereti redzams arī samērā lielā skaitā. Šīs sugas tauriņi varbūt sastopami pļavās, mežmalās, pilsētās un citur. Arī acainais raibenis ir parasta suga, kas, līdzīgi kā citi pārziemojušie dienastauriņi, var būt sastopams ļoti dažādās vietās.

Bērzu raibenis jeb sērapmetnis ir lielākais no pavasarī sastopamajiem dienas tauriņiem. Šīs sugas tauriņi nav reti, taču parasti ir redzami tikai atsevišķi eksemplāri, bet augļkoku raibenis, kas ir līdzīgs parastajam nātru raibenim, ir atšķirams pēc krietni lielākā izmēra, savukārt jāņogu raibenis ir parasta suga, kuru pavasarī, līdzīgi kā citus pārziemojušos pavasara tauriņus, var ieraudzīt barojamies uz sulojošu bērzu celmiem.

Aveņu astainītis ir pavasara suga, kas sāk lidot aprīļa beigās, un tos var novērot purvos, purvu malās, priežu mežos un līdzīgās vietās, savukārt pirmās zilenīšu sugas pārstāvji, kas sāk lidot pavasarī, ir krūkļu zilenīši. Šie tauriņi visbiežāk redzami lidināmies ap kokiem un krūmiem mežmalās un uz meža ceļiem.

Mazais nātru raibenis ir suga, kas sāk lidot aprīļa beigu pusē un ir mazākais no pavasarī biežāk sastopamajiem raibeņiem. Šie tauriņi sastopami mežmalās, izcirtumos un citās vietās, kur aug tā barības augs - nātres.

Tauriņi ir vieni no krāšņākajiem un pievilcīgākajiem kukaiņiem. Spārnu plētums tiem var sasniegt pat 30 centimetrus, taču Latvijā sastopamajām sugām spārnu plētums ir līdz 13 centimetriem. Tauriņus nosacīti var iedalīt un naktstauriņos, jo vieni aktīvi ir dienā, bet otri galvenokārt naktī vai krēslā, tomēr arī tā sauktie naktstauriņi nereti aktīvi ir dienā.

Tauriņi ir sugām viena no bagātākajām kukaiņu kārtām - pasaulē zināmi aptuveni 140 000 sugu, un vairākums no tām ir izplatītas tropos. Latvijā konstatētas apmēram 2400 sugas, kas pārstāv 69 tauriņu dzimtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu