Jaunzēlandē atrastais imperatorpingvīns veiksmīgi atlabis

LETA/BBC
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandes piekrastē atrastā imperatorpingvīna veselības stāvoklis uzlabojas, ļaujot cerēt, ka nākammēnes viņu varētu izlaist atpakaļ savvaļā.

Jaunzēlandieši putnu iedēvējuši par "Jautrajām Pleznām" pēc 2006.gada multfilmas par imperatorpingvīniem "Happy Feet".

Putns 18.jūnijā tika atrasts Jaunzēlandes Ziemeļu salas rietumu piekrastē. Parasti imperatorpingvīni visu savu dzīvi pavada Antarktikā un gandrīz nekad nenonāk cilvēku tuvumā.

Jaunais putns, visdrīzāk, nomaldījies, meklējot pārtiku, nonākot vairāk nekā 3000 kilometru attālumā no savas dabiskās dzīves vietas. Pēdējo reizi savvaļas imperatorpingvīns Jaunzēlandē redzēts 1967.gadā.

Kaut arī sākotnēji dabas aizsardzības dienests nolēma neiejaukties imperatorpingvīna liktenī, pēc vairākām dienām putns izskatījās savārdzis, tāpēc viņš nogādāts Velingtonas zooloģiskajā dārzā.

Vetārstu uzņemtajā rentgenā atklājies, ka pingvīna kuņģis ir pilns ar smiltīm, akmeņiem un zariņiem, un putna veselības stāvoklis bija ļoti smags.

Kā skaidroja Dabas aizsardzības departamenta pārstāvis Pīters Simpsons, pingvīns ir pieradis pie gaisa temperatūras zem nulles grādiem un acīmredzot ēdis smiltis, mēģinot tādā veidā atvēsināties. Antarktikā imperatorpingvīni mēdz ēst sniegu, lai atvēsinātos un padzertos.

Velingtonas zoodārza klīnikā pingvīnam veiktas vairākas kuņģa skalošanas un trīs gastroendoskopijas operācijas. Vienu no operācijām veica Jaunzēlandes vadošais gastroenterologs no Velingtonas slimnīcas.

Zoodārza pārstāve Keita Beikere pavēstīja, ka pingvīns jau pieņēmies svarā par četriem kilogramiem.

Šonedēļ viņam atļauta pirmā pelde īpaši ierīkotā baseinā ar sālsūdeni, kas atdzesēts līdz sasalšanas temperatūrai.

Lai palīdzētu "Jautajām pleznām" justies kā mājās, viņa mājoklī gaisa temperatūra tiek turēta ap diviem grādiem pēc Celsija skalas. Par gultu pingvīnam kalpo ledus bluķis.

Putna nedienas Jaunzēlandē un visā pasaulē iemantojušas plašu uzmanību un līdzjūtību.

Pēdējos mēnešos par 50% pieaudzis Velingtonas zoodārza apmeklētāju skaits, kas vēlas apraudzīt neredzēto putnu.

Lai lemtu par tālāko rīcību, izveidota īpaša "pingvīna padomdevēju grupa", kurā ietilpst zooloģiskā dārza, Vides saglabāšanas departamenta (DOC), Maseja universitātes un "Te papa" nacionālā muzeja pārstāvji.

Eksperti vienojušies, vislabāk būtu izlaist imperatorpingvīnu Dienvidu okeānā Jaunzēlandes dienvidaustrumos.

Apsvērta arī iespēja paturēt pingvīnu nebrīvē, tomēr zoodārzam nav putnam piemērotu telpu.

Tieši uz Antarktīdu pārvest pingvīnu nedrīkst, jo to aizliedz 46 nāciju parakstītais Antarktikas līgums, kas nosaka, ka slimību riska dēļ uz Antarktīdu nedrīkst vest nevienu dzīvu putnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu