Līgatnes dabas takās no voljera izmucis lācis

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Naktī uz 18.augustu no Līgatnes dabas taku voljera ir izmucis lācis, TVNET informēja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins. Izmukušā lāča meklēšanā iesaistījušies policisti ar suņiem, taču pašlaik lāci atrast vēl nav izdevies. Iedzīvotājus lūdz atturēties no dabas taku teritorijā esošo mežu apmeklējuma.

Papildināts viss teksts

Ceļi bloķēti; lāci meklē ar suņiem

Apkārtnes piebraucamos ceļus bloķē pašvaldības un Valsts policijas darbinieki, teritorijā strādā un situāciju kontrolē Dabas aizsardzības pārvaldes un Gaujas Nacionālā parka darbinieki. No voljera Līgatnes dabas takās izmukušā lāča meklēšanā iesaistījušies policijas darbinieki ar suņiem, kas iepriekš Krievijā meklējuši lāčus.

Suņiem vajadzētu aiziet lācim pa pēdām un tādējādi viņu atrast. Visticamāk, lai lāci varētu nogādāt atpakaļ uz viņa mājvietu Līgatnes dabas takās, viņš tiks iemidzināts.

Mazināts baiļu instinkts

Ņemot vērā, ka dabas takās mītošie lāči ir saraduši ar cilvēku klātbūtni, tiem ir mazināts baiļu instinkts.

Sastapšanās ar šādu lāci ir bīstama, uzsver pašvaldībā.

Šteins BNS norādīja, ka pēdējo reizi lācis rīta pusē redzēts turpat, iežogojuma tuvumā, un pieredzējusī dzīvnieku kopēja Velga Vītola norādījusi, ka lācis, visticamāk, necentīsies iet projām no tuvākās apkārtnes.

Cer tuvāko stundu laikā noķert

Šteins pauda cerību, ka tuvāko stundu laikā dzīvnieku izdosies noķert, iemidzināt un nogādāt atpakaļ iežogojumā. Tā esot pirmā reize, kad Līgatnes dabas takās lācis pamet voljēru.

Lācis izmucis pa spraugu voljera nožogojumā, ko pats, visticamāk, arī bija izlauzis.

Izmukusi ir lāču mamma, taču viņai pašlaik nevajadzētu būt pārāk agresīvai, jo mazuļu viņai pašlaik nav. Viņa ir labi barota, līdz ar to arī barības meklējumi nevarētu būt iemesls, lai lācene būtu agresīva, skaidroja Šteins.

Cilvēkam, sastopoties ar lāci, nevajag izdarīt straujas kustības, celt traci un mēģināt bēgt, ir jācenšas saglabāt mieru, jāpaliek uz vietas, kamēr lācis dodas prom.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Šteins, visu nakti notikuma vietā strādājuši Valsts policijas Cēsu iecirkņa darbinieki, kurus drīzumā nomainīs kolēģi no reģiona.

Līgatnes dabas takām apkārt esošo māju iedzīvotāji ir informēti par notikušo un aicināti neiziet no mājām. Potenciāli bīstamajā zonā atrodas piecas mājas.

Šteins noliedza, ka lācis no nožogojuma varētu būt izkļuvis kāda cilvēka ļaunprātīgas rīcības rezultātā. Nožogojumu drošība 90% ir garantēta dubultā, bet vienmēr paliek kāda iespējamība, sacīja Šteins.

Ieeja dabas taku zonā aizliegta

Līdz situācijas atrisinājumam ieeja Līgatnes dabas taku zonā ir aizliegta.

Līgatnes novada dome lūdz iedzīvotājus un viesus, ogotājus sēņotājus un dabas vērotājus atturēties no dabas taku teritorijā esošo mežu apmeklējuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu