Lācenei Ilzītei vajadzīgs sabiedrības atbalsts

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgatnes dabas taku lācenei Ilzītei nepieciešams uzbūvēt jaunu voljēru. Tā secinājusi zvērkope Velga Vītola, kura uzskata, ka lācenei pat draud briesmas dzīvībai, jo plānots pie Ilzītes voljērā izmitināt vēl trīs dabas taku lāčus. To zvērkope nevēlas pieļaut, tādēļ aicina sabiedrību palīdzēt jaunas mājvietas būvēšanā Ilzītei, tā pirmdien informēja LNT raidījums "Tautas balss".

10 gadus vecā lācene Ilzīte, kuru kopš dzimšanas kopusi un audzinājusi zvērkope Velga Vītola, ir atzīta par Līgatnes dabas taku populārāko dzīvnieku. Lācene voljērā mitinās viena pati. Taču tagad dzīvnieka dzīves ritms draud mainīties.

Plāno vienviet izmitināt četrus lāčus

Pēc tam, kad šogad no nožogojuma izbēga lācene Made, Gaujas nacionālajā parkā sākusies diskusija par attiecīgā voljēra drošību, kurā mitinās trīs lāči - Made, Puika un Miks. "Mades izbēgšana visu šo problēmu pamatīgi saasināja un padarīja ļoti aktuālu," atzina Velga.

Zvērkope pastāstīja, ka ne Gaujas nacionālā parka fondam, ne Dabas aizsardzības pārvaldei neesot līdzekļu, lai uzceltu šiem trim lāčiem jaunu voljēru. Tādēļ it kā pieņemts tāds risinājums, ka šos trīs lāčus pārvietos voljērā pie lācenes Ilzītes.

Baiļojas par lācenes Ilzītes dzīvību

Ilzīte līdz šim voljērā, kas ir pamatīgs un drošs, dzīvojusi viena pati. Lāči ir vienpatņi, sacīja Velga. Konkrētie trīs lāči kopš bērnības dzīvojuši kopā, saraduši un viens otru neaiztiek. Taču tagad, ja viņus pārcels pie Ilzītes, tas var beigties ar traģēdiju. Arī tādā gadījumā, ja viņu starpā tiks izbūvēts nožogojums.

"Tas nozīmē nāvi Ilzītei no stresa pirmo divu dienu laikā. Sekcijas rezultāts parādītu plīsušu sirdi,"

uzskata Velga, kura pamatīgi satraukusies par lācenes Ilzītes nākotni. Humānāk tad, viņasprāt, būtu uzreiz iemidzināt vai nošaut Ilzīti, nevis piespiedu kārtā likt sadzīvot ar trim citiem lāčiem.

Aicina palīdzēt jauna voljēra celtniecībā

Vēl viens variants esot Ilzīti atdot kaut kur projām, acīmredzot prom no Latvijas, pastāstīja zvērkope. "Latvijā nav tādas vietas, kur varētu turēt šo lāci," viņa piebilda. Velga uzskata, ka pārcelt trīs lielos lāčus uz Ilzītes voljēru ir labs risinājums vien tādā gadījumā, ja lācenei tiek uzbūvēta cita mājvieta.

Ilzītei nevajagot tik pamatīgu voljēru kā pašreizējais, tādēļ tas izmaksātu lētāk. "Esmu sapratusi, ka man pašai ir jāmeklē līdzekļi un jālūdz palīdzība," secina Velga. Tādēļ viņa raidījumā "Tautas balss" lūdza sabiedrību palīdzēt.

Lācenei Ilzītei nākamgad būs 11 gadi

Velga domā, ka celtniecības firmas varētu palīdzēt šajā reizē - kāda varētu uzbūvēt mājvietu, kāda cita - ielikt pamatus žogam, savukārt vēl kāda sagādāt dzelzs stieņus. Zvērkope uzskata, ka kopīgiem spēkiem izdotos nosargāt mūsu lāceni, Latvijas lepnumu, un ļaut palikt uz dzīvi mūsu zemē.

"Es uzskatu, ka ar visu kopējiem spēkiem nākamgad šajā pašā laikā lācene Ilzīte var atrasties savā jaunuzceltā voljērā," pauda cerību Velga, un tādu pašu ticību viņa sadzirdējusi no lācenes Ilzītes, kurai jaunais voljērs būtu dāvana 11. dzimšanas dienā, kas būs nākamgad 11. janvārī.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu