Lācene Made nošauta cilvēku drošības dēļ (1283)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī Līgatnes dabas taku darbinieki bija atraduši lāceni Madi, viņa turpināja staigāt pa mežu un nekāda pielabināšana un ieēdināšana nelīdzēja lāceni nogādātu atpakaļ voljerā, tāpēc pēc pieaicināto speciālistu atzinuma, ka iemidzināšana nelīdzēs, jo viņas rīcība var radīt lielāku apdraudējumu apkārtējiem Līgatnes iedzīvotājiem, tika pieņemts lēmums Madi likvidēt, informēja Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis.

Viņš stāstīja, ka pēc ilgiem meklēšanas pūliņiem, kas atsākās otrdien, izbēgusī lācene Made tika atrasta tikai pēcpusdien un pēc savu ķērāju apmānīšanas, viņa devās atpakaļ mežā. Dabas taku darbinieki, nu jau piesaistot medniekus, turpināja viņai sekot pa mežu. Pēc kāda laika ciemojusies vēl citā apkaimes mājas pagalmā un likusi saprast, ka pielabināšanās un ieēdināšana nelīdzēs - viņa nedomā pakļauties un doties atpakaļ uz nožogojumu.

Iemidzināšana būtu pārāk riskanta

Lai veiktu šāvienus ar miega ampulām šāvējam ir jāatrodas vismaz 10 metru attālumā no dzīvnieka. To, ka iemidzināšana nav iespējama, un viņas rīcība var radīt reālu apdraudējumu Līgatnes novada iedzīvotājiem, pēc lācenes satrauktās un nervozās izturēšanās, secināja gan vetārsts, gan pārējie speciālisti. Ņemot vērā arī riskus, ko rada pakāpeniskā miega zāļu iedarbība un neprognozējamā dzīvnieka rīcība pēc šāviena, nopietni izvērtējot situāciju un konsultējoties ar speciālistiem, tika pieņemts lēmums lāceni likvidēt.

Tika saaicināti mednieki, kas teritoriju, kurā atradās Made, ielenca un pēc stundu ilgiem meklējumiem bēgle tika atrasta citā mājā apdraudot mājdzīvniekus un cilvēkus. Sajūtot mednieku tuvošanos, lācene metās bēgt, kas nozīmēja, ka viņa var nozust atkal. Tā kā tuvojās tumsa, tas bija risks lāceni aizbiedēt tālāk un atkal pazaudēt pēdas. Tad viņa tika nošauta.

Pārējie lāči tiek pastāvīgi uzraudzīti

Līgatnes dabas taku darbinieki ir veikuši abu lāču puiku Mika un Puikas iežogojuma remontu un pastāvīgi pārbauda iežogojumu un novēro lāču uzvedību, kuri šobrīd neizrāda interesi tuvoties žogam vai atkārtot Mades gaitas.

Jau pāris gadus Gaujas nacionālā parka fonda valde un Līgatnes dabas taku darbinieki cenšas rast iespēju izbūvēt jaunu lāču iežogojumu lācenei Ilzītei, lai pārējos lāčus ievietotu izturīgajā Ilzītes iežogojumā. Tas kļuvis iespējams tikai šī gada marta beigās, kad atbalstu sniedza Meža attīstības fonds, Borisa un Ināras Teterevu fonds, kā arī fizisko personu ziedojumi.

Jaunā iežogojuma būvniecības priekšdarbi jau ir uzsākti. Paredzams, ka jaunā iežogojuma būvniecība tiks pabeigta līdz gada beigām.

Līgatnes dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

Komentāri (1283)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu