Uzsāk lietvedību pret Līgatnes zooloģiskā dārza īpašniekiem (131)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dabas aizsardzības pārvalde ir uzsākusi administratīvo lietvedību pret zooloģiskā dārza īpašniekiem Līgatnē pēc lācenes Mades izkļūšanas no voljera jau otro reizi nepilna gada laikā, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska.

Otrdienas vakarā Made tika nošauta iedzīvotāju drošības dēļ, jo lācene nedevās rokās un pūliņi atvilināt plēsēju atpakaļ cieta neveiksmi.

Lai veiktu konkrētā gadījuma detalizētu analīzi un novērstu šādu gadījumu atkārtošanos nākotnē, Dabas aizsardzības pārvalde uzsākusi administratīvo lietvedību. Ministrs Edmunds Sprūdžs (Zatlera Reformu partija) uzskata, ka privāto zooloģisko dārzu īpašniekiem jābūt gataviem šādu ārkārtas situāciju atrisināšanai. Paredzams, ka tādēļ tiks noteiktas stingrākas prasības savvaļas dzīvnieku turētājiem.

Analizējot situāciju, atklājies, ka šobrīd juridiskai personai, saņemot atļauju zooloģiskā dārza atvēršanai, nav jāsniedz apliecinājums par gatavību reaģēt un īstenot ārkārtas rīcības plānu situācijā, kad izbēg savvaļas plēsīgais dzīvnieks. Tāpat normatīvais regulējums neuzliek par pienākumu savvaļas dzīvnieku īpašniekiem iegādāties nepieciešamo aprīkojumu, lai līdzīgas situācijas gadījumā varētu iemidzināt aizbēgušo zvēru.

Valsts un pašvaldību institūcijas iesaistās ārkārtas situācijās, kad ir nepieciešama neatliekama palīdzība, kā tas bija arī šoreiz. «Tomēr atbildība par apmeklētāju un arī zoodārza zvēru drošību un veselību ir jāuzņemas privāto zooloģisko dārzu īpašniekiem, esot gataviem šādu ārkārtas situāciju atrisināšanai,» uzskata Sprūdžs.

«Svarīgi ir radīt visus apstākļus, lai jau zoodārza veidošanas laikā šādu situāciju iespējamība tiktu samazināta līdz minimumam, kā arī jau esošajiem zoodārza īpašniekiem noteiktu stingrākas drošības prasības attiecībā uz gatavību risināt ārkārtas situācijas. Prakse apliecina, ka ārkārtas situācijās tieši preventīviem pasākumiem ir liela un paliekoša ietekme. Lai veiktu konkrētā gadījuma detalizētu analīzi un novērstu šādu gadījumu atkārtošanos nākotnē, Dabas aizsardzības pārvalde uzsākusi administratīvo lietvedību,» informē ministrija.

VARAM ir saņēmusi informāciju, ka Līgatnes dabas takas, ko izveidojis privāts nodibinājums «Gaujas nacionālā parka fonds», nostiprina lāču voljeru un tuvākajā laikā plāno uzstādīt papildus elektrisko ganu, lai nodrošinātu, ka tur šobrīd mītošie lāči nevarētu izkļūt brīvībā. Pēc tā uzstādīšanas Līgatnes dabas takas tiks atkal atvērtas apmeklētājiem.

Līgatnes dabas takas izveidotas vairāk nekā kā piecu kilometru garumā, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus.

Komentāri (131)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu