Pēc mēģinājuma izlauzties abus Līgatnes lāčus uz laiku iemidzinās (509)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgatnes dabas takās palikušie lāči Miks un Puika jau kopš vakar vakara mēģina izlauzties no sava aploka, tādēļ lāčus uz laiku aizmidzinās un pārvietos uz pagaidu aploku. Pie lāču voljera patlaban dežurē ugunsdzēsēji, kas abus lāčus no mukšanas varētu atturēt ar ūdens strūklu. Situācija turpina attīstīties negatīvā scenārija virzienā - lāču puikas aktīvi un mērķtiecīgi mēģina izkļūt no nožogojuma.

Papildināta saskaņā ar jaunākajām ziņām par VUGD

Sprūdžs: situācija attīstās negatīvā virzienā

Piektdienas, 27.aprīļa, vakarā no atbildīgajiem dienestiem saņemta informācija par situācijas attīstību Līgatnes dabas takās. Diemžēl voljera lāču puikas ir mainījuši savu ierasto uzvedību un pašlaik aktīvi no tā mēģina izkļūt.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) pēc šīs informācijas saņemšanas devās uz Līgatni, lai klātienē iepazītos ar situāciju, sasauktu operatīvo sanāksmi un izstrādātu ārkārtas plānu iespējamā lāču apdraudējuma cilvēkiem un citiem dzīvniekiem novēršanai.

Ministrs uzsver, ka situācija turpina attīstīties negatīvā scenārija virzienā - lāču puikas aktīvi un mērķtiecīgi mēģina izkļūt no nožogojuma. Lai atrisinātu radušos ārkārtas situāciju, koordinēti strādā visi atbildīgie dienesti.

«Līdz šim šādas darbības novērsa elektriskais gans, bet tagad lāčus elektrība neinteresē, viņi bija apgājuši tai apkārt un tikuši pie fiziskā žoga, kas divu agresīvu lāču darbības nevar novērst,» pastāstīja ministrs.

Meklē pagaidu mītni lāčiem, lāčus kastrēs

«Plāns ir lāčus pārvietot uz pagaidu mītni, kas ir pietiekami droša, lai lāči tur varētu palikt. Ir atrisināts jautājums par lāču iemidzināšanu, līdz ar to ir līdzekļi, ar ko lāčus iemidzināt. Lai neradītu lieku stresu un atkārtotu iemidzināšanu, šajā reizē plānots lāču puikām laupīt arī viņu vīrišķību. Līgatnes dabas takās uz vietas ir boksi - šauras, bet drošas telpas, kur lāčus var izvietot uz zināmu laiku. Patlaban Līgatnē uz vietas atrodas Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti, kas apskata novietnes, lai pārliecinātos, ka tās ir pietiekami drošas un tur ir nepieciešamais aprīkojums. Uz nelielo drošāko mītni lāči tiks pārvietoti īslaicīgi, lai iegūtu laiku tālākajiem risinājumiem,» skaidroja ministrs.

Iekšlietu ministrija uz vietas nodrošina policijas klātbūtni teritorijas apsargāšanai. Tāpat notikumu vietā strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji. Tāpat savu atbalstu sniedz Pārtikas un veterinārais dienests, nepieciešamības gadījumā nodrošinot nepieciešamo inventāru lāču iemidzināšanai.

Sprūdžs norādīja, ka Līgatnes dabas parka teritorijā ir šauras, bet drošas telpas, kurās lāčus uz laiku varētu novietot. To, uz cik ilgu laiku lāčus šajās telpās varētu novietot, eksperti secinās līdz sestdienas vakaram. Vienlaikus ir skaidrs, ka lāčus pārvietot ir sarežģīti.

VUGD atsakās doties pie Līgatnes lāčiem

Pretēji Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izplatītajai informācijai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki šodien tomēr nav devušies uz Līgatnes dabas parku piedalīties lāču savaldīšanas operācijā.

Kā informēja VUGD preses pārstāve Inga Vetere, dienesta darbiniekiem nav nepieciešamo zināšanu un aprīkojuma, lai strādātu ar šādiem dzīvniekiem. Turklāt VUGD nevarot uzņemties atbildību par sekām, kas rastos, ja lāču virzienā raidītā ūdens strūkla nevis aizbiedētu šos dzīvniekus, bet gluži pretēji - padarītu agresīvus.

Ņemot vērā minēto, VUGD šodien atteicies doties uz Līgatnes dabas parku, lai palīdzētu nodrošināt to, ka lāči Mikus un Puika neatstāj voljeru.

Iespējams, notikuma vietā dežurē pašvaldības ugunsdzēsēji, minēja VUGD preses pārstāve Vetere.

NBS palīdzību lāču pārvietošanai sestdien tomēr nevajadzēs

Līgatnes dabas taku lāčus ‒ Miku un Puiku ‒ uz pagaidu mājvietu varētu pārvest, izmantojot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteru, taču trauksme esot atcelta un armijas palīdzība nebūšot vajadzīga.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pastāstīja, ka vides ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija) lūdzis armijas palīdzību lāču pārvešanā.

Lāču voljers atrodas gravā, un speciālisti rosina lāčus iedzīt būrī, kuru NBS helikopters paceltu trosē un izceltu ārā no gravas, lai pārvietotu citviet.

Pabriks gan atzina, ka situācija nav vienkārša, jo apkārt gravai ir koki, taču pauda pārliecību, ka armijas helikopters to spēs izdarīt.

Ir pavasaris - hormoni trako

Abi lāči pēdējās dienās ir satraukti, jo sācies riesta laiks, kas turpināsies visu maiju, bet viņi palikuši bez savas lācenes. Tiek apsvērta iespēja izmantot hormonus nomierinošus līdzekļus, kas uz lāčiem iedarbotos piecus mēnešus.

Diemžēl šāda līdzekļa izmantošana lāčiem neizslēdz to, ka viņi savu enerģiju nevar izmantot rokoties. Speciālisti novērojuši, ka abi lāču tēviņi pastiprinātu interesi pievērš vietai, pa kuru ārpusē izkļuva lācene Made. Viņi jūt, ka tur atradusies mātīte, tādēļ pašlaik tiek darīts viss, lai abi lāči šai Mades bēgšanas vietai nevarētu piekļūt. Notiek voljera stiprināšana, un paralēli tiek domāts, kā vēl situāciju varētu uzlabot.

Lāči varētu būt satraukti arī tādēļ, ka viņu teritorijā sen nav bijusi tik liela rosība - notiek metināšana, papildu iežogojumu izvietošana, novilkts elektriskais žogs, kas palīdz atturēt lāčus no tuvošanās vietai, pa kuru ārpusē izkļuva Made. Pa dienu Miks un Puika ieslodzīti mazākā sprostā.

Kā stāsta Andrušaitis, ja būtu iespējams lāčus pārvest uz citu piemērotu voljeru, tas būtu visdrošākais risinājums. Taču speciālisti šaubās, ka šāda vieta tuvākajā laikā varētu atrasties.

Jau vēstīts, ka lācenei Madei izdevās nokļūt brīvībā no sava nožogojuma Līgatnes dabas takās svētdienas vakarā. Pēc ilgiem meklējumiem un pūliņiem pielabināt lāceni kļuva skaidrs, ka viņa tik viegli nedosies rokā. Tā kā zvērs bija kļuvis agresīvs un viņu nebija iespējams iemidzināt, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ lācene otrdienas vakarā tika nošauta.

Komentāri (509)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu