Jaunzēlandē krastā izmetušās 28 grindas (28)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunzēlandes Dienvidsalas ziemeļos krastā izmetušās 28 grindas, kuras, visticamāk, nāksies iemidzināt, ceturtdien paziņojušas amatpersonas.

12 no grindām, kas izmetušās krastā Goldenbejā, jau nomirušas un pārējo stāvoklis ir visai bēdīgs, paziņojis Dabas aizsardzības departaments.

Grindas izmetušās krastā mēneša vislielākā paisuma laikā, kas samazina iespēju, ka dzīvniekus varētu izdoties nogādāt atpakaļ ūdenī, norādīja departamenta reģionālais vadītājs Džons Meisons.

«Nākamais paisums viņus nesasniegs, un mēs pašreiz apsveram mūsu iespējas, lielākoties eitanāziju,» viņš piebilda.

Grindas, kuru garums var sasniegt sešus metrus, ir izplatītākā zobvaļu suga Jaunzēlandes ūdeņos, un viņu izmešanās krastā šajā reģionā nav retums.

Šīs parādības iemeslu zinātnieki joprojām vēl nav spējuši izskaidrot. Pētnieki uzskata, ka vaļi dodas palīgā saviem sugasbrāļiem, kas nonākuši nelaimē, pazaudē orientēšanās spējas vai arī barvedis izved pārējos krastā.

Tiek uzskatīts, ka noteikta loma ir arī cilvēku aktivitātei ūdeņos, jo grindas ir ļoti jutīgas pret zemūdens trokšņiem.

Pagājušā gada janvārī Goldenbejā krastā izmetās aptuveni 100 grindas, no kurām lielākā daļa aizgāja bojā.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu