ASV zinātniekus mulsina kalmāru «masu pašnāvības» (18)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Amerikāņu zinātnieki meklē iemeslus kārtējam dzīvnieku «masu pašnāvības» fenomenam. Santakrūzas piekrastē nedēļas nogalē krastā izmetušies vairāki simti kalmāru.

Dzīvnieki krastā izmetušies vairāk nekā 19 kilometrus garā posmā. Aculiecinieki izsaka minējumu, ka kalmārus samulsinājis piekrastes ūdeņu paisums un bēgums.

«Galu galā viņi būtībā paši sevi nogalināja, tas bija ļoti savādi: redzēt ko tādu,» stāsta kāda Stenfordas Universitātes studente.

Piekrastē esošie cilvēki centušies vismaz daļu kalmāru iecelt atpakaļ ūdenī, taču dziļos ūdeņos parasti mītošie dzīvnieki peldējuši atpakaļ uz krastu.

«Šie dzīvnieki bieži nav redzējuši krastu, tāpēc, iespējams, viņi nemaz nesaprata, kas apkārt notiek, un mēģināja tikt prom, neapzinoties, ka, peldot uz krastu, viņi nonāks vietā, kur ūdens vairs nav,» savu versiju par notikušo izklāsta studente.

Zinātnieki konstatējuši, ka vairums bojāgājušo kalmāru ir vēl salīdzinoši jauni.

Pētnieki dzīvnieku savādās rīcības iemeslu vēl nav noskaidrojuši. Izteikti minējumi, ka kalmāri varētu būt ēduši toksiskas aļģes. «Tas varētu izraisīt viņu dezorientāciju un peldēšanu uz pludmali,» stāsta kalmāru pētnieks.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu